current views are: 1

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:53

«Έσβησε» σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών το απόγευμα της Παρασκευής  και ανήμερα της επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

Δημοσίευση 16:53’
αρθρο-newpost

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών το απόγευμα της Παρασκευής  και ανήμερα της επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών το απόγευμα της Παρασκευής  και ανήμερα της επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

Την ανακοίνωση του θανάτου του κ. Κληρίδη έκανε ο προσωπικός του γιατρός. Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η οποία είχε χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη. 

Τα τελευταία χρόνια, ο Γλαύκος Κληρίδης είχε εισαχθεί πολλές φορέ για νοσηλεία, ενώ υπεβλήθη και σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για διάφορα προβλήματα υγείας που κατά καιρούς παρουσίαζε και η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη λόγω και της προχωρημένης ηλικίας.

Το βράδυ της Πέμπτης ο ίδιος είπε σε δικούς του ανθρώπους:

«Ξέρω ότι τελειώνω και όταν πέσω σε καταστολή δεν θέλω να με τοποθετήσετε στον αναπνευστήρα»

Η πολιτική του διαδρομή 

Έχοντας συνδέσει το όνομα του με τις ιστορικότερες στιγμές της Μεγαλονήσου, ο Γλαύκος Κληρίδης, μεσουράνησε στην πολιτική σκηνή της Κύπρου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έως και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου υπηρέτησε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) και κρατήθηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς, ο Γλαύκος Κληρίδης βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και σπούδασε νομικά. 

Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο από το 1951 έως και το 1960, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων αποικιοκρατών ως μέλος της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης». 

Υπερασπίστηκε πολλούς αγωνιστές που συνελήφθησαν από τις βρετανικές δυνάμεις, ενώ ετοίμασε φάκελο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεγαλόνησο τον οποίο και παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), βρέθηκε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. 
Το 1960 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατία, και εν συνεχεία βρέθηκε στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου έως και το 1976.

Στις  23 Ιουλίου 1974 αναλαμβάνει καθήκοντα  Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας στον απόηχο των τραγικών γεγονότων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και θα παραμείνει στη θέση αυτή έως και τις  7 Δεκεμβρίου 1974, όταν και επανήλθε  ο Πρόεδρος Μακάριος.

Το 1976 ιδρύει το Δημοκρατικό Συναγερμό με βασικό πυρήνα μέλη του  Ενιαίου Κόμματος, μόρφωμα που είχε ιδρύσει τη δεκαετία του 60. 

Από το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης βρισκόταν στη θέση του εκπροσώπου της  Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες και με την ιδιότητα αυτή, διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντεκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Ηγήθηκε των συνδυασμών του Δημοκρατικού Συναγερμού στις βουλευτικές εκλογές του 1981, του 1985 και του 1991 όπου και εκλεγόταν συνεχώς, ενώ ηγήθηκε και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. 

Τον Φεβρουάριο του 1993 εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η θητεία του ανανεώθηκε το 1998.

Στις Προεδρικές εκλογές του 2003 ζήτησε να επανεκλέγει το 2003 για 1,5 χρόνο (18 μήνες) ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν, δίχως ωστόσο να τα καταφέρει.

Αποσύρθηκε από τα κοινά έπειτα από την εκλογική του ήττα, ωστόσο πραγματοποιούσε συχνά – πυκνά δημόσιες παρεμβάσεις, με πιο ηχηρή το 2004 λίγο πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο, όταν και ζήτησε την υπερψήφισή του από το λαό, από το βήμα του συνεδρίου του ΔΗΣΥ: 

«Βάζω το χέρι στο Ιερό Ευαγγέλιο ότι κάνω αυτές τις εκτιμήσεις χωρίς να έχω κανένα συμφέρον. Δεν έχω περιουσία στα κατεχόμενα ή οπουδήποτε αλλού και εύχομαι να διαψευσθούν οι εκτιμήσεις μου. Όμως είναι 85 χρόνων και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού λαού».


σχετικα αρθρα