Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, αντιδρώντας στις επιπλήξεις των Βρυξελλών νωρίτερα σήμερα για το υπερβολικά υψηλό χρέος της χώρας του —το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 134% του ιταλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2014— επανέλαβε ότι η υπερβολική προσήλωση στη λιτότητα ωφελεί μόνον τους ευρωσκεπτικιστές.

«Θέλω και αγωνίζομαι για μια Ευρώπη η οποία αντιλαμβάνεται ότι η λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε εξόντωση, και το ότι αν προσκολληθούμε μόνο στη λιτότητα θα κερδίσουν οι Λεπέν και οι ευρωσκεπτικιστές όπως ο Γκρίλο», είπε ο Λέτα αναφερόμενος στον Ζαν-Μαρί Λεπέν και στην Μαρίν Λεπέν, αντίστοιχα τον ιδρυτή και την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, και στον Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Το έλλειμμά μας είναι πράγματι αυξημένο αλλά μειώνεται, όπως αποδεικνύουν τα επιτόκια, και αυτό με ενθαρρύνει», πρόσθεσε ο Λέτα, κεντροαριστερός ο οποίος ηγείται μιας ετερόκλιτης συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς. «Η υπερβολική λιτότητα υπάρχει κίνδυνος να στραγγαλίσει την ανάπτυξη», υπογράμμισε.

«Ενδείξεις ανάκαμψης υπάρχουν», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, «αλλά οι συνέπειες της κρίσης βαρύνουν ακόμη πολύ».

Εξάλλου μιλώντας στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών ο Λέτα τάχθηκε εκ νέου «υπέρ μιας ομόσπονδης Ευρώπης» η οποία «θα συνεχίσει να ασκεί επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Δεν μπορούμε πια να κάνουμε λάθη, όπως συνέβη τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης», είπε.

«Εν μέρει, η έξοδος της Ευρώπης από την ύφεση θα εξαρτηθεί» από την Ιταλία, ανέφερε ακόμη. Ωστόσο, απευθυνόμενος στους συνέδρους του SPD τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα μια στροφή προς την ανάπτυξη, διότι (...) τον Ιούνιο υπάρχει κίνδυνος να αναδειχθεί το πιο αντιευρωπαϊκό ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην Ιστορία της».