Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη στον δημοσιογράφο ο οποίος έφερε στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα που του παρέδωσε ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, Αμερικανός που ζει στη Βραζιλία, έγραψε πολλά άρθρα βασισμένος στα έγγραφα που έλαβε από τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

«Εκτός και αν λάβω πληροφορίες τις οποίες δεν γνώριζα μέχρι τώρα, αυτό που είπα στην κατάθεσή μου στο Κογκρέσο είναι ότι κανένας δημοσιογράφος που ασκεί πραγματική δημοσιογραφική πρακτική δεν θα διωχθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο Χόλντερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post, αναφερόμενος στον Γκρίνγουολντ.

Ο υπουργός απέρριψε επίσης την ιδέα ότι τα ρεπορτάζ του Γκρίνγουολντ συνιστούν «στρατευμένη δημοσιογραφία». «Ασφαλώς, δεν συμφωνώ με αυτό που έκανε ο Γκρίνγουολντ. Κατά κάποιο τρόπο, ξεπερνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δικηγορίας και δημοσιογραφίας. Όμως, εξ όσων γνωρίζω, δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει νομική βάση για την ποινική δίωξή του», πρόσθεσε.

Ο Γκρίνγουολντ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι φοβάται πως θα συλληφθεί και θα διωχθεί ποινικά εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ. «Είναι ένα θετικό βήμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι η δημοσιογραφία δεν είναι και δεν θα έπρεπε να συνιστά έγκλημα στις ΗΠΑ, όμως έχοντας υπόψη προηγούμενες, ουδόλως κολακευτικές πρακτικές αυτής της κυβέρνησης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, θα συμβουλευτώ τον δικηγόρο μου για να δω αν μπορώ ή όχι να εμπιστευτώ αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε στην Washington Post.