Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ κοντά στην τοποθεσία όπου θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα μια εθνική συζήτηση για τη διατήρηση μιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μετά το 2014, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση, η οποία ηχεί σαν μια προειδοποίηση μερικές ημέρες πριν από την έναρξη αυτής της κρίσιμης συζήγησης για το μέλλον και τη σταθερότητα της χώρας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, "τέσσερις αμάχους, έναν αστυνομικό και ένα στρατιωτικό", ενώ προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, ΄δηλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

Συμφωνα με το υπουργείο Άμυηνας, "ένας καμικάζι ανατίναξε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ρίχνοντάς το πάνω σε τεθωρακισμένα οχήματα του αφγανικού στρατού" που συμμετείχαν στη φρούρηση του χώρου όπου θα διεξαχθεί η Λόγια Ζίργκα, η παραδοσιακή μεγάλη συνέλευση των Αφγανών. Οι περίπου 2.000 εξέχοντες Αφγανοί από τις 34 επαρχίες της χώρας που θα συμμετάσχουν σ' αυτή, θα αποφανθοπυν σχετικά με μια διμερή συνθήκη ασφαλείας, την οποία διαπραγματεύονται επισταμένα εδώ και μήνες η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τα ήδη σημαντικά μέτρα ασφαλείας μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της Λόγια Ζίργκα, προκαλεί φόβους για νέες βιαιότητες την προσεχή εβοδμάδα στην αφγανική πρωτεύουσα, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εχθροι μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν στόχο τη Λόγια Ζίργκα", δήλωσε. "Όμως είμαι πεπεισμένος πως οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα είναι σε θέση να εμποδίσουν τα σχέδιά τους".

Ο καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο όχημά του σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την είσοδο της πανεπιστημιούπολης της Πολυτεχνικής Σχολής της Καμπούλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των αντιπροσώπων της Λόγια Ζίργκα.

Πολλά οχήματα, ένα λεωφορείο και πολλά καταστήματα καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.