Βέλγοι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα σε βάρος του Μπερνάρ Αρνό —του γάλλου δισεκατομμυριούχου στον οποίο ανήκει ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH— για μια συναλλαγή αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, έγραψε η βελγική εφημερίδα De Tijd.

Ένας δικηγόρος της βελγικής επιχείρησης του Αρνό, Pilinvest, δήλωσε ότι αυτή αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας «με μεγάλη ηρεμία», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «τυπική» διαδικασία.

Η έρευνα αφορά «μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ της εταιρείας Pilinvest», δήλωσε η Τζένιφερ Φαντερπούτεν, εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με την De Tijd.

«Ερευνούμε επίσης μια πιθανή ταχυδρομική απάτη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, αναφερόμενη σε ένα διαμέρισμα το οποίο ανήκει στον Αρνό και βρίσκεται σε ένα προάστιο των Βρυξελλών.

Η Pilinvest είναι μία εταιρεία συμμετοχών που ο Αρνό είχε ιδρύσει το 1999. Το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης αυτής αυξήθηκε στα 368 εκατ. ευρώ μεταξύ του 2005 και του 2007. Η συναλλαγή που ερευνάται έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, η συναλλαγή αυτή αφορά 4 εκατ. μετοχές μια «μη εισηγμένης εταιρείας βάσει του γαλλικού δικαίου», ανέφερε η De Tijd. Δεν δόθηκε κανένα άλλο στοιχείο κατά παράβαση του σχετικού νομικού πλαισίου, κατά το δημοσίευμα.

Οι εισαγγελείς θέλουν να μάθουν γιατί και υπό ποιες συνθήκες μεταφέρθηκε το ποσό αυτό στο Βέλγιο, ανέφερε η De Tijd, προσθέτοντας ότι ερευνάται η σύνδεση αυτή με μια εταιρεία συμμετοχών του Λουξεμβούργου στην οποία η Pilinvest έχει μετοχές.

Ένας δικηγόρος της Pilinvest είπε ότι η έρευνα αυτή είναι «τυπική και τεχνική συνέπεια» μιας νομικής διαδικασίας η οποία είχε αρχίσει πριν από ένα χρόνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο δικηγόρος, Πιερ Φανομεσλάγκε, πρόσθεσε ότι «θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Pilinvest δημιουργήθηκε στο Βέλγιο πριν από 14 χρόνια, έχει επιδοθεί στις συνήθεις δραστηριότητες μιας εταιρείας συμμετοχών έκτοτε, τήρησε πάντοτε πλήρως τους κανονισμούς που τελούν σε ισχύ και έχει συνάψει μια συμφωνία φορολογικού χαρακτήρα με τις βελγικές αρχές».

Ο Αρνό είχε προκαλέσει σάλο στη Γαλλία πέρυσι, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι επεδίωκε να λάβει υπηκοότητα Βελγίου — μιας χώρας όπου το φορολογικό καθεστώς είναι πιο ευνοϊκό για τους πλουσίους. Εγκατέλειψε την προσπάθεια αυτή νωρίτερα φέτος.

Ο Αρνό είναι ο δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την οικογενειακή του περιουσία να υπολογίζεται σε 29 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Στο Βέλγιο δεν επιβάλλεται φόρος περιουσίας και οι φόροι κληρονομιάς και στα κέρδη από κεφαλαιακές επενδύσεις είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι στη Γαλλία, γεγονός το οποίο έχει προσελκύσει πολλούς πλούσιους πολίτες της Γαλλίας να ζητήσουν την υπηκοότητα της χώρας αυτής τα τελευταία χρόνια.