Λίγο μετά την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η κυριακάτικη δημοσκόπηση της "Le Parisien" που έδινε την πρωτιά στη Μαρίν Λε Πεν στην πρόθεση ψήφου των προεδρικών εκλογών του 2012, νέα σφυγμομέτρηση δίνει ποσοστό 21%-22% στην ηγέτιδα της γαλλικής άκρας δεξιάς, όχι όμως και το τίτλο του φαβορί.

Όποιος και να είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν θα εξασφάλιζε το 21% έως 22% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μία επίδοση που δεν έχει ποτέ εξασφαλίσει η γαλλική άκρα δεξιά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France Soir.

Όταν ο πατέρας της και προκάτοχός της Ζαν-Μαρί Λε Πεν είχε περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ, είχε εξασφαλίσει κατά τον πρώτο γύρο το 16,8% των ψήφων.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, η Μαρίν Λε Πεν καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πίσω από τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος προηγείται με το 29%, τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που εξασφαλίζει 23% έως 24% των ψήφων, την πρώτη γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί (24%) και τον πρώην πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ (23%).

Ωστόσο, στην περίπτωση που η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007, εξασφάλιζε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν θα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση (22%) πίσω από τον Νικολά Σαρκοζί (24%) , αλλά μπροστά από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ (19%).

Υπενθυμίζεται ότι η 42χρονη Λε Πεν διαδέχθηκε στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου εδώ και μόλις δύο μήνες τον πατέρας της, από τον οποίο έχει κληρονομήσει τις ρητορικές ικανότητες, αποφεύγοντας ωστόσο της λεκτικές παρεκτροπές του πρώην ηγέτη της γαλλικής άκρας δεξιάς.