Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, δεν μπορεί να μιλήσει, δύο μήνες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του, Γουίνι, ο 95χρονος Μαντέλα χρησιμοποιεί τις εκφράσεις του προσώπου για να επικοινωνήσει.

Η πρώην σύζυγος του ηγέτη-σύμβολο στον αγώνα του Απαρτχάιντ είπε, σε συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα, ότι ο Μαντέλα είναι «αρκετά άρρωστος», απέρριψε όμως τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιείται μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθεί στη ζωή. 

Η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλ είπε στην εφημερίδα Sunday Independent της Νοτίου Αφρικής, ότι ο Μαντέλα δεν μιλά «επειδή στο στόμα του έχουν τοποθετηθεί όλα αυτά τα σωληνάκια που βγάζουν το υγρό από τους πνεύμονες».

«Δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Επικοινωνεί με το πρόσωπο. Αλλά οι γιατροί μάς έχουν πει ότι ελπίζουν ότι θα ξαναβρεί τη φωνή του» δήλωσε.

«Έχω ακούσει αυτές τις ανοησίες για τη μηχανική υποστήριξη: δεν ισχύουν» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής είναι κρίσιμη και ορισμένες φορές ασταθής.

«Είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν. Παραμένει πολύ ευαίσθητος στα μικρόβια, επομένως πρέπει να κρατούν το περιβάλλον του αποστειρωμένο. Η κρεβατοκάμαρά του είναι σαν μονάδα εντατικής θεραπείας» τόνισε η ίδια.