current views are: 1

17 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:48

Λιβύη: Απήχθη ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο υπαρχηγός των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών απήχθη σήμερα από το αεροδρόμιο της Τρίπολης αφού επέστρεψε αεροπορικώς από την Τουρκία, έγινε γνωστό από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

Ο υπαρχηγός των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών απήχθη σήμερα από το αεροδρόμιο της Τρίπολης αφού επέστρεψε αεροπορικώς από την Τουρκία, έγινε γνωστό από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο υπαρχηγός των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών απήχθη σήμερα από το αεροδρόμιο της Τρίπολης αφού επέστρεψε αεροπορικώς από την Τουρκία, έγινε γνωστό από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μούσταφα Νόα, επικεφαλής της μονάδας κατασκοπείας των υπηρεσιών πληροφοριών, σπρώχτηκε από αγνώστους μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο καθώς αναχωρούσε από το αεροδρόμιο, δήλωσε μία από τις πηγές. Εκείνη τη στιγμή δεν είχε μαζί του σωματοφύλακες.

Η απαγωγή του Νόα, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική πόλη Μισράτα, πραγματοποιήθηκε ενώ επικρατεί ένταση ανάμεσα στις ένοπλες πολιτοφυλακές της Μισράτα και της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση της Λιβύης πασχίζει να διατηρήσει την τάξη καθώς αντίπαλες πολιτοφυλακές, μαχητές και σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές αρνούνται να αφοπλισθούν δύο χρόνια αφότου βοήθησαν να ανατραπεί ο Μουάμαρ Καντάφι σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ.

Οι κάτοικοι της Τρίπολης πραγματοποίησαν σήμερα γενική απεργία ενώ διατυπώνονται παράλληλα εκκλήσεις για πολιτική ανυπακοή για να καταγγελθεί η φονική βία των δύο τελευταίων ημερών που υπάρχει κίνδυνος να βυθίσει τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.

Μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τρίπολη εναντίον μιας πολιτοφυλακής, εκφυλίσθηκε σε ένοπλες συγκρούσεις που στοιχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους και ήταν οι φονικότερες στην πρωτεύουσα μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.

Σήμερα η κατάσταση ήταν ήρεμη στο ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας που είχαν γίνει χθες, Σάββατο, θέατρο συγκρούσεων, όταν ομάδες ενόπλων από την Τρίπολη εμπόδισαν πολιτοφύλακες της πόλης Μισράτα (200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) να εισέλθουν στην πρωτεύουσα.

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, για να πεισθούν αυτοί οι πολιτοφύλακες, που αυτή τη στιγμή έχουν σταθμεύσει σε απόσταση περίπου 60 χλμ. ανατολικά της τρίπολης, να “επιστρέψουν στα σπίτια τους”.

Οι βιαιότητες ξέσπασαν την Παρασκευή, όταν μια πολιτοφυλακή από τη Μισράτα, η οποία έχει εγκατασταθεί στη συνοικία Γαργούρ, στη νοτια Τρίπολη, άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που είχαν έρθει για να ζητήσουν την αποχώρησή της από την πρωτεύουσα.

Σε αντίποινα, ένοπλοι επιτέθηκαν στο αρχηγείο αυτής της πολιτοφυλακής, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 450, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια, άλλες πολιτοφυλακές από τη Μισράτα επιχείρησαν χθες να ενισχύσουν τους συντρόφους τους στην Τρίπολη.

Οι συγκρούσεις αυτές δημιουργούν φόβους για έναν εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, όπου πολυάριθμες πολιτοφυλακές έχουν συσταθεί σε περιφερειακή βάση, όπως αυτή της Μισράτα, ή σε ιδεολογική βάση, όπως στην περίπτωση των σαλαφιστών της Άνσαρ αλ-Σαρία.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Τρίπολης (αντίστοιχο μιας δημαρχίας) ανακοίνωσε χθες το βράδυ την πραγματοποίηση τριήμερης γενικής απεργίας στη λιβυκή πρωτεύουσα “σε ένδειξη πένθους” και σε αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων της Παρασκευής.

Νωρίτερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, απελπισμένοι από τις βιαιοπραγίες των πολιτοφυλακών, είχαν καλέσει χθες σε πολιτική ανυπακοή, υψώνοντας οδοφράγματα σε σημαντικές αρτηρίες και καίγοντας λάστιχα.

Στην παλιά πόλη και το κέντρο της Τρίπλης, καθώς και στα προάστια Φασλούμ, Τατζούρα και Τζανζούρ, τα καταστήματα έμειναν σήμερα κλειστά, με εξαίρεση μερικά καταστήματα τροφίμων και καφενεία. Οι τράπεζες έμειναν επίσης κλειστές, καθώς και τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια, παρόλο που το υπουργείο Παιδείας είχε προειδοποιήσει χθες πως τα μαθήματα θα επαναλαμβάνονταν κανονικά μετά την αργία της Παρασκευής και του Σαββάτου.


σχετικα αρθρα