Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις Μαλδίβες, ετεροθαλής αδελφός του πρώην δικτάτορα που κυβέρνησε επί τρεις δεκαετίες τη χώρα, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα εργαστεί για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία.

Ο Αμπντούλα Γιαμίν κέρδισε χθες, Σάββατο, τις προεδρικές ελογές νικώντας στο δεύτερο γύρο τον πρώην πρόεδρο και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος ήταν το φαβορί, αλλά παραδέχθηκε την ήττα του.

Η ορκωμοσία του Γιαμίν πραγματοποιήθηκε σήμερα σε μια τελετή η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση και στην οποία παρευρέθη ο Νασίντ, ο οποίος είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο στις 9 Νοεμβρίου με το 47% των ψήφων.

"Θα διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με τις χώρες της περιοχής και τους άλλους", δήλωσε ενώ οι Μαλδίβες δέχονται διεθνείς επικρίσεις για την προβληματική εκλογική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Πριν αναλάβει καθήκοντα, ο Γιαμίν δήλωσε πως επιθυμεί μια εποχή σταθερότητας και το τέλος των κομματικών διενέξεων.

"Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα", δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μαλέ. "Ελπίζω ότι θα έχουμε την απαραίτητη συνεργασία του Νασίντ στο κοινοβούλιο".

Ο 54χρονος Γιαμίν είναι ο ετεροθαλής αδελφός ενός άλλου πρώην προέδρου, του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ο οποίος κυβέρνησε δικτατορικά επί 30 χρόνια αυτό το αρχιπελαγικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού και τους 350.000 κατοίκους του, οι οποίοι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Ο Γιαμίν ήταν ο υποψήφιος του Προοδευτικού Κόμματος του Γκαγιούμ.

Ο 46χρονος Νασίντ παραδέχθηκε πως έχασε και διαβεβαίωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, την οποία επέβλεψαν διεθνείς παρατηρητές.

"Αναγνωρίζω την ήττα" δήλωσε ο Νασίντ. "Χάσαμε με πολύ μικρή διαφορά. Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία. Είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να την κάνουν να λειτουργήσει", δήλωσε.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γιαμίν εξασφάλισε το 51,4% των ψήφων έναντι 48,6% για τον Νασίντ. Η συμμετοχή ήταν 91%.