Ο Άχμεντ ελ Μποράιε, υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης της κυβέρνησης της Αιγύπτου, απέρριψε σήμερα την ιδέα της έναρξης ενός διαλόγου με τους ισλαμιστές εάν δεν αναγνωρίσουν προηγουμένως τις αρχές που αντικατέστησαν τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον τέως πρόεδρο ο οποίος ανατράπηκε την 3η Ιουλίου από τον στρατό, κάνοντας μια δήλωση που μοιάζει να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έναρξη μιας ενδεχόμενης πολιτικής διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα.

Μετά την ανατροπή και τη σύλληψη του Μόρσι, η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός και όσους τάσσονται υπέρ των ισλαμιστών —στις τάξεις των οποίων κυριαρχούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι—, που αντιμετώπισαν ένα κύμα αιματηρής καταστολής.

Χθες, ο συνασπισμός των υποστηρικτών του Μόρσι έκανε μια έκκληση να αρχίσει «διάλογος» για να «βγει (η Αίγυπτος) από την κρίση», αλλά ο Μποράιε δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ισλαμιστές πρέπει να υποταχθούν σε ορισμένους κανόνες πριν η κυβέρνηση συμφωνήσει να αρχίσει ο όποιος διάλογος.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι, οι οποίοι κατήγγειλαν το «πραξικόπημα» του Ιουλίου και χαρακτηρίζουν την ηγεσία του στρατού και τον επικεφαλής του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι «πραξικοπηματίες», οφείλουν να «αναγνωρίσουν ότι την 30ή Ιουνίου σημειώθηκε μια λαϊκή επανάσταση και να αποδεχτούν τον οδικό χάρτη στον οποίο συμφώνησε ο αιγυπτιακός λαός για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης Αιγύπτου», είπε ο υπουργός.

Ακόμη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οφείλουν να «ζητήσουν συγγνώμη, να σταματήσουν τη βία» και να αποδεχθούν ότι τα μέλη τους που δικάζονται για δολοφονίες ή για «τρομοκρατία» «θα αποκλειστούν από κάθε διαδικασία συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αυτός ο τελευταίος όρος που έθεσε ο Μποράιε ενδέχεται να αποτελέσει το σημαντικότερο εμπόδιο για την έναρξη της όποιας διαδικασίας, αφού οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απαιτούν οι ηγέτες τους να απελευθερωθούν και να λάβουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές.

Οι νέες αρχές έχουν συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές, ανάμεσά τους σχεδόν όλη την ηγεσία της Αδελφότητας, και τόσο ο Μόρσι όπως και η υπόλοιπη ηγεσία τους έχουν φυλακιστεί κι αντιμετωπίζουν δίκες για «παρακίνηση σε δολοφονία» διαδηλωτών.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας Άχμεντ αλ Μουσλιμάνι είπε σήμερα ότι δεν έχει καμία απάντηση να δώσει στην έκκληση των ισλαμιστών, διότι δεν απευθυνόταν στις αρχές. «Κάλεσαν να αρχίσει ένας διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, όχι με τον πρόεδρο ή τις αρχές», ανέφερε.