Μεγάλο προβάδισμα καταγράφει η πρώην πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, ωστόσο φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά την αντίπαλό της, Εβελίν Ματέι.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, η κεντροαριστερή Μπατσελέτ συγκεντρώνει 46,8% έναντι  25,1% της συντηρητικής Ματέι.

Για να κερδίσει ωστόσο από τον πρώτο γύρο η κ. Μπατσελέτ πρέπει να λάβει το 50% των ψήφων.

Αν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν ότι η κ. Μπατσελέτ δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων, τότε θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος εκλογικός γύρος στις 15 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, προκειμένου να καθοριστεί η διάδοχος του προέδρου Σεμπάστιάν Πινιέρα.

«Έχουμε κερδίσει τις εκλογές και τις έχουμε κερδίσει με μεγάλη διαφορά», τόνισε η κ. Μπατσελέτ μιλώντας στους υποστηρικτές της από ένα ξενοδοχείο στο Σαντιάγο όπου παρακολουθούσε τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης.

Εμφανίστηκε σίγουρη και για το δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να κάνει εάν κερδίσει την προεδρία της χώρας. «Οι εκλογές αυτές δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα για μεγάλες αλλαγές», είπε.