Κατά της ελάφρυνσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, μέχρι η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τάχθηκε από το Ισραήλ ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Όσο δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν δεν αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα εμμείνουμε στις απαιτήσεις μας και τις αυστηρές κυρώσεις», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Κυριακή.

«Η Γαλλία δεν θα γίνει μέρος της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων», είπε ο κ. Ολάντ στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου άφησε αιχμές ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία είναι «κακή» επειδή επιτρέπει στο Ιράν να αναπτύξει τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας μέσα σε 26 ημέρες.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο κ. Ολάντ. «Για το λόγο αυτό πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία. Θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό εκτός εάν το Ιράν εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.