Την αναγνώριση και θετική αξιολόγηση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα στον χώρο της Ευρώπης, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θέλω να αναγνωρίσω τις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και στην περίπτωση τις ελληνικής οικονομίας, μια διαχρονική πορεία εσφαλμένων πολιτικών οδήγησε τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό», δήλωσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι στον χώρο της Ευρώπης καταγράφεται ήδη και αξιολογείται θετικά η μεγάλη προσπάθεια που έχει αναλάβει η Ελλάδα. «Βεβαίως, πρέπει η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια», τόνισε.

«Χρειάζεται σοβαρότητα και πειθαρχία στην Κύπρο»

Για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Όπως είπε, και το 2014 θα είναι χρονιά με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την Κύπρο, ενώ εκτίμησε ότι από το 2015 θα αρχίσει η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Χωρίς να αίρονται τα αρνητικά δεδομένα της ύφεσης και της ανεργίας, ήδη αυτούς τους πρώτους μήνες, που είναι κοντά στα δραματικά γεγονότα της περασμένης άνοιξης, οι αντοχές της οικονομίας, που καταγράφουν βασικοί τομείς είναι καλύτεροι από τις εκτιμήσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Προϋπόθεση, είπε, είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί με σοβαρότητα και πειθαρχία. «Τότε η ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά, όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και δεν θα κρατήσει και περισσότερο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας, ο κύπριος υπουργός είπε ότι οι βασικοί άξονες παραμένουν οι ίδιοι και πως πρόκειται για «ένα απαιτητικό πρόγραμμα».