ΟΗΕ: Φόβοι για νησιά στις Φιλιππίνες όπου δεν έχει φθάσει βοήθεια

ΟΗΕ: Φόβοι για νησιά στις Φιλιππίνες όπου δεν έχει φθάσει βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν φόβους ότι σωστικά συνεργεία και βοήθεια δεν έχουν φθάσει σε ορισμένα νησιά των Φιλιππίνων που επλήγησαν από τον μεγάλο τυφώνα Χαϊγιάν.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Φιλιππίνες, Μπέρναρντ Κέρμπλατ, δήλωσε ότι συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα συντονισμού και πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μέχρι σήμερα, προσωπικά δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι έχουμε φθάσει σε κάθε τμήμα του εδάφους όπου άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Και, στην πραγματικότητα, δεν θα με εξέπληττε, δυστυχώς, αν καθώς σας μιλάω τώρα, 11η ημέρα από την καταστροφή, υπάρχουν ακόμη νησιά όπου δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για το μέγεθός της.

Η Όρλα Γέιγκαν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ κάνει λόγο για «οργανωτικό εφιάλτη».

«Το μέγεθος, ο αριθμός του πληθυσμού που έχει πληγεί από αυτό είναι τεράστιος, ανάμεσα στα 10 και τα 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Είναι σαν να προσπαθείς να βοηθήσεις ολόκληρο το Βέλγιο», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές της χώρας, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και διεθνείς οργανώσεις αρωγής αντιμετωπίζουν μία αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να έχει φθάσει τα τέσσερα εκατομμύρια, έναντι 900.000 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο