Ο πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς πρόκειται να γίνει ο πρώτος επικεφαλής του ιρλανδικού κράτους που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ η προεδρία.

Ο Χίγκινς και η σύζυγός του Σαμπίνα θα φιλοξενηθούν τρεις ημέρες στην οικία της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ στο Κάστρο του Ουίνδσορ τον Απρίλιο.

Η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Ιρλανδίας ακολουθεί την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε η βασίλισσα στην Ιρλανδία το 2011--την πρώτη βρετανού μονάρχη ύστερα από τη διαίρεση του νησιού μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1919-21).

Στο παρελθόν, ιρλανδοί πρόεδροι περιλαμβανομένου του Χίγκινς, επισκέφθηκαν τη Βρετανία, αλλά δεν επρόκειτο για επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε ότι η επίσκεψη αποτελεί μία "περαιτέρω απόδειξη της θερμής και θετικής σχέσης που υφίσταται σήμερα ανάμεσα στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο".

Όπως επισημαίνει το BBC ο Χίγκινς, πρώην υπουργός των Εργατικών, ποιητής και ακαδημαϊκός έχει συναντηθεί με μέλη της Βασιλικής Οικογένειας στο παρελθόν.

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του συναντήθηκαν με την βασίλισσα και τον δούκα του Εδιμβούργου τον Ιούνιο του 2012 στο Λυρικό Θέατρο του Μπέλφαστ και έχουν επίσης συναντηθεί με την πριγκίπισσα Άννα και τον δούκα του Κεντ.

Αναμένεται η βασίλισσα να παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου κατά το οποίο αμφότεροι θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Παρότι το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αναμένεται το ζεύγος Χίγκινς να φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ από τις 8 ως τις 10 Απριλίου.

Στη διάρκεια της παραμονής του ο ιρλανδός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Ντάουνινγκ Στριτ καθώς και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.