current views are: 2

18 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:15

Αυτός σκόρπισε τον τρόμο στο Παρίσι (Βίντεο)

Πανικός επικρατεί από το πρωί στο Παρίσι, ύστερα από δύο ένοπλες επιθέσεις στην εφημερίδα Liberation και έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale. 

Δημοσίευση 12:15’
αρθρο-newpost

Πανικός επικρατεί από το πρωί στο Παρίσι, ύστερα από δύο ένοπλες επιθέσεις στην εφημερίδα Liberation και έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Πανικός επικρατεί από το πρωί στο Παρίσι, ύστερα από δύο ένοπλες επιθέσεις στην εφημερίδα Liberation και έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ κάνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

Παράλληλα, το απόγευμα οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του δράστη, καθώς και βίντεο την ώρα που μπαίνει στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί ένας οπλισμένος άνδρας εισέβαλε με μια επαναληπτική καραμπίνα στον χώρο υποδοχής της εφημερίδας Libération, τραυματίζοντας σοβαρά έναν φωτογράφο. Ο αρχισυντάκτης της Liberation, Fabrice Rousselot, δήλωσε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης είναι κοντοκουρεμένος, γύρω στα 40, φοράει χακί παλτό και καπέλο, ενώ κρατά μια μαύρη τσάντα.

Περίπου 90 λεπτά μετά, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής τράπεζας Société Générale στην επιχειρηματική συνοικία La Defense, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ο ένοπλος πυροβόλησε τρεις φορές προς το κτήριο, δίχως να σημαδεύει κάπου συγκεκριμένα, την ώρα που υπάλληλοι βρισκόταν στο ισόγειο.

«Επιβεβαιώνω ότι πράγματι άνδρας άνοιξε πυρ. Δεν υπήρξε κανένας τραυματίας. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο και εξετάζει την υπόθεση»,  δήλωσε η εκπρόσωπος του τραπεζικού ομίλου στο πρακτορείο Reuters.

Στη συνέχεια, ο δράστης διέφυγε, εξαναγκάζοντας έναν οδηγό να τον μεταφέρει στα Ηλύσια Πεδία. Δημοσιογράφος του France 2 δήλωσε πως ο δράστης ίσως έχει επιβιβαστεί σε κάποιο συρμό του μετρό. Παράλληλα, ελικόπτερο της αστυνομίας κάνει έρευνες, προκειμένου να εντοπίσει τον δράστη.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ένας ένοπλος είχε εισβάλει στο χώρο υποδοχής του BFMTV και είχε απειλήσει δημοσιογράφους πριν διαφύγει. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Figaro, οι εικόνες του δράστη που έσπειρε σήμερα τον πανικό στη Liberation, μοιάζουν με τις εικόνες του ενόπλου στο BFMTV.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από τα μεγάλα ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ Le Parisien, Le Monde, Les Echos, Le Figaro και Europe 1 γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα γραφεία τους. Αστυνομικοί έχουν πάρει θέσεις μπροστά από μερικά μέσα ενημέρωσης, όπως της εφημερίδα Les Echos, του ραδιοσταθμού Europe 1 και του Γαλλικό Πρακτορείο.

Καταδικάζουν οι πολιτικοί

Ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ Ερό, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι επιθέσεις είναι εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, ενός από τους πυλώνες της δημοκρατίας. 

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τα παλαιστινιακά εδάφη από όπου βρίσκεται, διεμήνυσε στον υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να εντοπιστεί ο ή οι  δράστες και ζήτησε «να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα για να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες».

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «πολεμική σκηνή» στο χώρο υποδοχής της Liberation μετά τους πυροβολισμούς, για μια «πολύ μεγάλη βία» που δεν έχει «καμιά σχέση με τη δημοκρατία». «Ο δράστης διαφεύγει, αντιπροσωπεύει έναν αληθινό κίνδυνο», δήλωσε ο υπουργός μπροστά από την έδρα της εφημερίδας, και [θα κάνουμε τα πάντα για να τον συλλάβουμε».

Το σοκ και την αγανάκτησή του εξέφρασε μέσω μηνύματος στο διαδίκτυο και ο πρόεδρος του κεντροδεξιού UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ.


σχετικα αρθρα