Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων διαδήλωσαν κατά του νέου κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε στο Μπανγκλαντές, αναγκάζοντας 140 εργοστάσια να κλείσουν σήμερα, σύμφωνα την αστυνομία και εκπροσώπους της βιομηχανίας ενδυμάτων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει κατά 76% τον κατώτατο μισθό στα 68 δολάρια τον Δεκέμβριο, αλλά τα συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων που είναι οι πιο πεπειραμένοι δεν θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο και επίσης ότι ορισμένοι διευθυντές αντέδρασαν μειώνοντας τα επιδόματα μεταφοράς και σίτισης.

Ταραχές ξέσπασαν στην Ασούλια, το προάστιο της πρωτεύουσας Ντάκα στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πολλών εργοστασίων ενδυμάτων τα οποία προμηθεύουν μεγάλες δυτικές εταιρείες. Το ίδιο συνέβη και στην Γκαζιπούρ, στην βόρεια Ντάκα, σύμφωνα με την αστυνομία.

"Τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην Κονάμπαρι (περιοχή της Γκαζιπούρ). Αυτοί πετούσαν πέτρες στην αστυνομία. Εμείς απαντήσαμε με σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ και δακρυγόνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σάμσουρ Ράχμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές είναι κυρίως έμπειροι μισθωτοί που έχουν οργιστεί επειδή δεν υπήρξε ανατίμηση του μισθού τους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ένωση εργοστασιαρχών και εξαγωγέων ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, περίπου 140 εργοστάσια αναγκάστηκαν σήμερα να κλείσουν λόγω των διαδηλώσεων.

Παρά την πρόσφατη αύξηση των μισθών, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υφαντουργίας στο Μπανγκλαντές εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των λιγότερο καλοπληρωμένων στον κόσμο.

Η κατάρρευση τον Απρίλιο του συγκροτήματος Ράνα Πλάζα, το οποίο στέγαζε πολλές υφαντουργικές μονάδες, από την οποία έχασαν την ζωή τους 1.135 άνθρωποι, έφερε στο φως τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους μισθούς πείνας των εργατών του τομέα.