ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Μεγάλη ευκαιρία για να λυθεί το ιρανικό ζήτημα

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2013, 16:55 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2013, 16:55
Πούτιν: Μεγάλη ευκαιρία για να λυθεί το ιρανικό ζήτημα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί ότι διακρίνει μια «πραγματική ευκαιρία» για την επίλυση της διεθνούς δεκαετούς αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη όσον αφορά το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί ότι διακρίνει μια «πραγματική ευκαιρία» για την επίλυση της διεθνούς δεκαετούς αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη όσον αφορά το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν και ο Ροχανί είχαν τηλεφωνική συνομιλία, ύστερα από πρωτοβουλία του ρώσου ηγέτη, δύο ημέρες πριν οι διαπραγματευτές από το Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις επαναλάβουν στη Γενεύη νέο γύρο συνομιλιών.

Όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι βλέπει μια «πραγματική ευκαιρία» για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό, ενώ ο συνομιλητής του εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμβολή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Το σχόλιο αυτό του Πούτιν διατυπώνεται μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, όταν οι διαπραγματευτές συναντηθούν στις 20 του μηνός στη Γενεύη. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε επίσης αισιοδοξία.

Η ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας —ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία— και η Γερμανία) συναντάται στη Γενεύη με την ελπίδα οι συνομιλίες να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για να τερματιστεί η κρίση με την Ισλαμική Δημοκρατία και να δοθούν εγγυήσεις ότι το Ιράν δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν συζήτησαν επίσης για τη συριακή κρίση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεξαγωγή της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα σήμερα η εξόριστη ιρανική αντιπολίτευση (CNRI) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες για μια νέα μυστική υπόγεια τοποθεσία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αποφασιστικότητα», ενώ ξεκινούν μεθαύριο στη Γενεύη νέες διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα αποκαλύπτουμε την ύπαρξη μιας άλλης μη δηλωμένης πυρηνικής εγκατάστασης», δήλωσε ο Μέχντι Αμπριτσαμτσί, του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης.

Οι εγκαταστάσεις αυτές με την κωδική ονομασία «012» βρίσκονται, σύμφωνα με την εξόριστη αντιπολίτευση, 10 χλμ. από την Μομπαρακέχ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο κεντρικό Ιράν.

Σύμφωνα με την εξόριστη αντιπολίτευση που δηλώνει ότι στηρίζεται «σε πηγές στο Ιράν» εκ των οποίων «ορισμένες προέρχονται από τους κόλπους του καθεστώτος», οι εργασίες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις άρχισαν το 2005. «Οι πυρηνικές αυτές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν υπό πλήρη μυστικότητα και είναι κρυμμένες καθώς βρίσκονται σε μια τεράστια στρατιωτική περιοχή. Η στρατιωτική αυτή περιοχή τούς δίνει την απαραίτητη κάλυψη για να μην κινούν την περιέργεια».

«Μπορεί να είναι εγκαταστάσεις για έρευνες ή για άλλους σκοπούς. Δεν έχουμε πληροφορίες για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, συσκευών φυγοκέντρησης», παραδέχτηκε ο Αμπριτσαμτσί, διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν διαβιβαστεί στη γαλλική κυβέρνηση και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η CNRI και η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού (OMPI) είχαν αποκαλύψει το 2002 την ύπαρξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Σφοδροί πολέμιοι του καθεστώτος των μουλάδων, προειδοποιούν τακτικά για την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος.

«Η σωστή θέση απέναντι στο καθεστώς αυτό παραμένει η αποφασιστικότητα, η αύξηση της πίεσης και η αποτροπή της εξαπάτησης του κόσμου από το καθεστώς για το πυρηνικό του πρόγραμμα», τόνισε ο Αμπριτσαμτσί.