Η αντιπολίτευση της Υεμένης απέρριψε σήμερα την πρωτοβουλία του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος υποσχέθηκε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντάς την "ξεπερασμένη".

"Η πρωτοβουλία του προέδρου είναι ξεπερασμένη. Αποτελεί μια πράξη θανάτου του πολιτικού καθεστώτος το τέλος του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Υεμένης αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις αντικαθεστωτικών, σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του υποσχέθηκε βαθιές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα εφέτος, το οποίο θα ορίζει σαφώς τη διάκριση των εξουσιών.

Σύμφωνα με τον Σάλεχ, το σύνταγμα αυτό, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα ως τα τέλη του 2011, θα έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλευτικού καθεστώτος, το οποίο θα αναθέτει την εκτελεστική εξουσία σε μια κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012.

"Η πρωτοβουλία ήλθε πολύ αργά. Τα αιτήματα των διαδηλωτών στους δρόμους είναι πέρα και πάνω από αυτήν", δήλωσε ο Μοχάμεντ Κατάν, αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις στην αραβική αυτή χώρα τους τελευταίους δυο μήνες με αίτημα τον άμεσο τερματισμό της 32χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον Σάλεχ.