Ο στρατιωτικός επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις των ανταρτών στη Συρία υπέκυψε στα τραύματα τα οποία είχε υποστεί την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της σύρραξης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο Άμπντελ αλ Καντίρ Σάλεχ, γνωστός με το πολεμικό του παρωνύμιο Χατζί Μάρεα, υπέκυψε στα τραύματα τα οποία είχε υποστεί όταν συριακά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το αρχηγείο της οργάνωσης Λίουα αλ Ταουχίντ στη βόρεια επαρχία Χαλέπι την Πέμπτη.

Ο Άμπντελ Αζίζ Σαλάμε, πολιτικός επικεφαλής της οργάνωσης, τραυματίστηκε ελαφρά στην επιδρομή αυτή, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία.

Ο Σάλεχ κηδεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη γενέτειρά του, την Μάρεα, είπαν μέλη της οργάνωσης Λίουα αλ Ταουχίντ στον τηλεοπτικό σταθμό αλ Αραμπίγια, ο οποίος εδρεύει στο Ντουμπάι. Ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης είχε διακομισθεί σε ένα νοσοκομείο όπου υπέκυψε, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η Λίουα αλ Ταουχίντ πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από 10.000 μαχητές, κάτι το οποίο την καθιστά την μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι. Είναι μια ισλαμιστική οργάνωση, που πάντως έχει δηλώσει πίστη στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση των ανταρτών, η οποία υποστηρίζεται από δυτικές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Ωστόσο έχει συνεργαστεί στενά με πιο ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις σε επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος και μάλιστα είχε προσυπογράψει μαζί τους μια ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο με την οποία απέρριπτε το σχηματισμό του Εθνικού Συνασπισμού και καλούσε να υπάρξει μια ενιαία ισλαμική ηγεσία.

Ο θάνατος του Σάλεχ σημειώθηκε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν καταφέρει να προελάσουν και να αποσπάσουν από τα χέρια των ανταρτών μεγάλες εκτάσεις στην επαρχία Χαλέπι.

Στην ίδια επιδρομή εξάλλου σκοτώθηκε ο Γιούσεφ αλ Αμπάς, γνωστός με το όνομα Αμπού αλ Τάγεμπ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ίδιας οργάνωσης.

Χθες πάντως το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι μια βομβιστική επίθεση σε ένα στρατόπεδο των δυνάμεων του καθεστώτος στην Χαράστα, στα προάστια της Δαμασκού, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 στρατιωτικοί, περιλαμβανομένων τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών.

Εξάλλου σήμερα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα βλήμα όλμου έπληξε μια συνοικία της Δαμασκού οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά την πλειονότητά τους Χριστιανοί, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αποδίδοντας την επίθεση σε «τρομοκράτες».