Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα στην ομιλία του στην Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης αλλά και να διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μέχρις ότου η χώρα αυτή «αποκηρύξει οριστικά το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά της».

«Η θέση της Γαλλίας είναι γνωστή. Αφορά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα έχουν και οι δύο την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, να συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Ολάντ μιλώντας ενώπιον των Ισραηλινών βουλευτών.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκρινε επίσης ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει "γιατί υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών". Ταυτόχρονα, κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά «όλα τα θέματα».

Υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν είχε μιλήσει από το ίδιο βήμα πριν από 30 χρόνια, τονίζοντας τότε την ανάγκη για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. «Σήμερα, είναι ανάγκη να επιτύχουμε πρόοδο» είπε, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση «δεν είναι βιώσιμη».

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι «δεν θα επιτρέψει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» η Τεχεράνη.

«Δηλώνω από εδώ ότι θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις για όσο διάστημα δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει οριστικά το στρατιωτικό πρόγραμμά του», πρόσθεσε.

Τέλος, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα καταπολεμήσει «τις δυνάμεις του αντισημιτισμού» και δεσμεύτηκε ότι το Παρίσι θα φροντίσει για την ασφάλεια των Εβραίων που ζουν στη Γαλλία.