Πιέσεις στο Ιράν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας βάσει της οποίας θα μπορεί να αποδείξει στον κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, άσκησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Δήλωσε ωστόσο ότι δεν έχει «συγκεκριμένες προσδοκίες» σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να συναντηθεί την Τρίτη με τους ηγέτες της Γερουσίας προκειμένου να πείσει τους βουλευτές ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, ωστόσο ο κ. Κέρι εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. «Δεν έχω συγκεκριμένες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, εκτός του ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια αρχική συμφωνία», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, είναι σημαντικό το «Ιράν να καταλάβει ότι θα πρέπει να έρθει προετοιμασμένο προκειμένου να αποδείξει πως το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας υφίσταται για ειρηνικούς σκοπούς».

«Δεν πρόκειται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις δημόσια. Πρέπει οι δύο πλευρές να σεβαστούν τις εκάστοτε θέσεις και διαδικασίες. Και για το λόγο αυτό είναι σωστό οι διαπραγματεύσεις να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υπό συζήτηση προτάσεις.

TAGS