Νέα φωτογραφία του ενόπλου που σκόρπισε τον πανικό χθες στο Παρίσι, ανοίγοντας πυρ στα γραφεία της εφημερίδας Liberation, έδωσαν στην δημοσιότητα αρκετά γαλλικά ΜΜΕ.

Η εικόνα είναι από το κλειστό κύκλωμα του μετρό στο Παρίσι και δείχνει τον ύποπτο να φορά διαφορετικά ρούχα (κόκκινο πανωφόρι και μπεζ σκούφο) από αυτά που φορούσε στην επίθεση στα γραφεία της Liberation (πράσινο πανωφόρι και σκούρο κασκέτο).

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

Συνεχίζεται και σήμερα το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ενόπλου, που άνοιξε πυρ στα γραφεία της Liberation, τραυματίζοντας σοβαρά νεαρό βοηθό φωτογράφου. Σύμφωνα με τον Νικολά Ντεμοράν, η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη αν και παρουσιάζει μικρή βελτίωση, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφράσει κανείς αισιοδοξία, αφού τα τραύματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, όπως είπε.

Liberation: Θα συνεχίσουμε

Στον «απόλυτο τρόμο» της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της Liberation αναφέρεται ο διευθυντής της εφημερίδας, Νικολά Ντεμοράν, με σημερινό του editorial με τίτλο «Θα συνεχίσουμε», στο οποίο σημειώνει ότι η χθεσινή επίθεση συνιστά πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, αλλά διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να συνεχίσουν το έργο της ενημέρωσης οι άνθρωποι της Liberation.

«Ο απόλυτος, αδιανόητος τρόμος στην είσοδο της εφημερίδας μας. Σε αυτό τον χώρο που όλος ο κόσμος εδώ αποκαλεί η είσοδος. Για την Liberation, το να υποδέχεσαι σημαίνει ότι διαβεβαιώνεις πως ένα μέσο ανήκει σε όλους…Χθες το πρωί ένας ένοπλος με καραμπίνα, πυροβόλησε πολλές φορές σε αυτόν τον χώρο, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά νεαρό βοηθό φωτογράφου. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα η υποδοχή έγινε η σκηνή του εγκλήματος, η σκηνή του πολέμου, όπως την περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς. Οι αστυνομικοί αντικατέστησαν τους δημοσιογράφους…Τα γραφεία όλων των ΜΜΕ είναι πλέον υπό προστασία. Στο Παρίσι, στη Γαλλία, το 2013. Σκανδαλώδης κατάσταση» γράφει ο Ντεμοράν και συνεχίζει:

«Τι είναι μια εφημερίδα; Ένας αναντικατάστατος παράγων της δημοκρατικής ζωής. Ένας φορέας διαλόγου, ενίοτε μάχης ιδεών…το να ανοίγεις πυρ σε μια εφημερίδα, είναι να κάνεις απόπειρα κατά των ζωών ανδρών και γυναικών που κάνουν την δουλειά τους. Και εναντίον μιας ιδέας, ενός συνόλου αξιών που εμείς, εδώ, αποκαλούμε Δημοκρατία».

«Η Liberation δεν θα αλλάξει. Αν και βαθύτατα συντετριμμένοι, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να περιθάλπουμε αυτό που μας δίνει δύναμη εδώ και 40 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να να εργαζόμαστε με τα δικά μας όπλα που είναι αυτά της μη βίας, της ελευθερίας και της δημοσιογραφίας….Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά. Αρνούμαστε να κηδέψουμε οποιαδήποτε εκ των αξιών μας, οποιαδήποτε εκ των αρχών μας, οποιοδήποτε εκ των πιστεύω μας. Αυτή τη στάση την οφείλουμε στην δική μας ιδέα της δημοκρατίας. Στους αναγνώστες μας. Και κυρίως, από τα βάθη της καρδιάς μας, σε αυτό τον νέο άνθρωπο, που τραυματίστηκε σοβαρά, στους οικείους και στους φίλους του, κοντά στους οποίους, όλη η ομάδα της Liberation μένει συγκεντρωμένη και ενωμένη».