Το Ιράν πιστεύει ότι μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα, αλλά ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει δεσμευτεί ακόμα πλήρως ότι θα συμμετάσχει σ' αυτήν, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η διάσκεψη «Γενεύη 2», που προσπαθούν να οργανώσουν Ουάσινγκτον και Μόσχα, να πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η προτεινόμενη διάσκεψη έχει καθυστερήσει επί μήνες λόγω διχόνοιας στις τάξεις της αντιπολίτευσης και διαφωνιών για το εάν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να παίξει οιονδήποτε μελλοντικό ρόλο στη Συρία και για το εάν το Ιράν πρέπει να προσκληθεί στις συνομιλίες αυτές.

Η Ρωσία θέλει τη συμμετοχή του Ιράν, αλλά ο ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι κατά. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δεν κατέστησε σαφές μετά τις συνομιλίες του στη Μόσχα εάν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είχε «πολύ σημαντικές και χρήσιμες» συνομιλίες με το ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και με συριακή αντιπροσωπεία υπό το σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ.

«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στη σύγκληση της διάσκεψης Γενεύη 2», τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει σ' αυτήν».