Το παράσημο της σερβικής σημαίας πρώτης τάξεως απονεμήθηκε σήμερα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνγκελ Μορατίνος για την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων και της φιλίας των λαών της Σερβίας και της Ισπανίας.

"Το παράσημο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη. Πριν από τρία χρόνια παρέλαβα το παράσημο του επίτιμου δημότη Βελιγραδίου. Σήμερα, έχω την τιμή να λαμβάνω την αναγνώριση του συνόλου των πολιτών της Σερβίας. Τα προηγούμενα τρία χρόνια υπερασπίστηκα πολύ καλά το Βελιγράδι και τώρα έχω την υποχρέωση να υπερασπίζομαι ολόκληρη τη Σερβία" τόνισε ο κ. Μορατίνος στη διάρκεια της εκδήλωσης στη σερβική πρωτεύουσα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας είπε ότι το παράσημο αντανακλά την ειδική σχέση που έχει με τη Σερβία και υπογράμμισε ότι οι πολίτες της μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στη στήριξή του και κυρίως τώρα που επίκειται το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
   
Την απόφαση για την παρασημοφόρηση του κ. Μορατίνος έλαβε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στις 22 Φεβρουαρίου του 2012 και το παράσημο απένειμε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Όλιβερ Άντιτς.

"Είμαι ευτυχής επειδή η Σερβία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ, επειδή κοιτά με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και επειδή είναι έτοιμη να προσηλωθεί σε αυτό που ονομάζεται συνεργασία με όλο τον κόσμο" ανέφερε.
   
Ο κ. Μορατίνος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τους πολλούς Σέρβους φίλους του και κυρίως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, με τον οποίο, όπως τόνισε, διεξήγαν μαζί πολλές διπλωματικές μάχες με επίκεντρο δύο σαφείς στόχους- την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και του διεθνούς δικαίου.

"Η χώρα μου, η κυβέρνησή μου, το υπουργείο μου και εγώ προσωπικά ήμασταν αντικείμενο διακριτικών και συγκεκαλυμμένων πιέσεων και εκβιασμών όλων των ειδών, αλλά καμία από τις πιέσεις δεν μπορούσε να αλλάξει την ισπανική θέση όσον αφορά το Κόσοβο και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του" τόνισε ο κ. Μορατίνος συμπληρώνοντας ότι η χώρα του και σήμερα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων ως μοναδικό τρόπο επίλυσης της διαμάχης.

Ο κ. Μορατίνος ανέφερε ότι στο Βελιγράδι έφθασε πριν από 33 χρόνια, μετά το θάνατο του Τίτο και ότι ο ίδιος και η οικογένειά του "ερωτεύθηκαν τη Σερβία".

"Σας ευχαριστώ πολύ, δεν θα απαλλαγείτε εύκολα από μένα, αγαπώ πολύ τη Σερβία, από το Νόβισαντ έως τη Νις και το Βελιγράδι" είπε στο τέλος στη σερβική γλώσσα.

Περιγράφοντας τον κ. Μορατίνος ως εξαίρετο γνώστη των καταστάσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και με ειδική σχέση με τη Σερβία, ο κ. Άντιτς τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας με κάθε ευκαιρία επεδείκνυε τη σημασία και την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εντατική διπλωματική και πολιτική συνεργασία Σερβίας και Ισπανίας. Με την ενεργή δράση του στους θεσμούς της ΕΕ και του ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρουμ στήριξε πολύ τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας κι αυτό αποτέλεσε θεμέλιο για την περαιτέρω θέση αρχών της Ισπανίας, υπογράμμισε.