Λίγο πριν από τις αυριανές κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να υιοθετήσουν κοινή στάση των μελών τους στο θέμα της Λιβύης, αντιθέσεις σημειώνονται στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Η λιβυκή κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει την εξουσία "χωρίς καθυστέρηση", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συμβουλίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ αύριο, Παρασκευή, "θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση", αναφέρει χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι για την ΕΕ “είναι πολύ ασυνήθιστο να ζητάει την παραίτηση ενός διεθνούς ηγέτη. Κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Ένωση αρκέσθηκε να ζητήσει μια μετάβαση στη δημοκρατία, χωρίς να στραφεί εναντίον των ηγετών των χωρών”.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού". Την απόφαση αυτή χαιρέτισε η λιβυκή αντιπολίτευση και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Παρισιού.

Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι "είναι προτιμότερο να περιμένουμε τη θέση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης" πριν αναγνωρισθεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης ως μοναδική νόμιμη αρχή στη Λιβύη.

Πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, η Ιταλία δίστασε αρχικά να εγκαταλείψει τον Μουάμαρ Καντάφι και στη συνέχεια ακολούθησε τη διεθνή κοινότητα, προσπαθώντας όμως να μην θέσει σε κίνδυνο τις προνομιακές σχέσεις της με τη χώρα αυτή.

Ερωτηθείς για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί "τη θέση μόνο μιας κυβέρνησης".

“Η καταστροφή των συστημάτων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας δεν είναι απαραίτητη για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, διαφοροποιούμενος από την άποψη του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σε ερώτηση του BBC εάν η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού απαιτεί την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ο Βρετανός υπουργός απάντησε: "Στο Ιράκ δεν εφαρμόσαμε με τον τρόπο αυτόν την ζώνη αποκλεισμού. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις".

"Αντί της καταστροφής των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, εάν το ραντάρ μας εντοπίσει ένα αεροσκάφος, πρόκειται για εχθρική ενέργεια και στη συνέχεια λαμβάνονται αποφάσεις", πρόσθεσε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, παίρνοντας αποστάσεις από τη θέση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού είναι περιπεπλεγμένη και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί επίθεση κατά των συστημάτων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Λιβύης και άλλων αφρικανικών χωρών και δήλωσε πως μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν "απαράδεκτη".

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η συζήτηση οποιωνδήποτε προτάσεων για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη βορειοαφρικανική χώρα είναι πρόωρη και δεν έχει ακόμη τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

"Στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς συμφωνίες, αναφέρεται σαφώς ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον της. Η επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις, ιδιαίτερα η στρατιωτική παρεμβολή, είναι απαράδεκτη", τόνισε ο Λαβρόφ σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Παράλληλα, σήμερα, η Γαλλία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού", ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία΄.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει ν' αρχίσουν διάλογο με "τη νέα λιβυκή ηγεσία" και επανέλαβε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος "έθεσε ο ίδιος τον εαυτό του σε δυσμένεια" στέλνοντας το στρατό κατά των αντιπάλων του, πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, αφού "ένας άνθρωπος που εξαπολύει πόλεμο κατά του λαού του, έχει τελειώσει".

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σαφής πλειοψηφία των Γάλλων και συγκεκριμένα το 63%, λέει πως αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση του ΟΗΕ στη Λιβύη, έναντι 36% που την υποστηρίζουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Φρανς Σουάρ".

Το 69% των ερωτηθέντων λέει επίσης πως αντιτίθεται σε μια στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας, ένα ποσοστό που παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση αυτών που ερωτούνται.

 Ευρωκοινοβούλιο: Επίσημη αρχή το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνοντας κοινό Ψήφισμα που είχαν καταθέσει όλες οι πολιτικές ομάδες ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Με το ίδιο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κοινό Ψήφισμα συγκέντρωσε 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές ενώ η μόνη πολιτική ομάδα που αντιτάχθηκε ήταν η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Οι ευρωβουλευτές, πέρα από τις συστάσεις τους σχετικά με την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τους τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, προτείνουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν υπόψη τους, κατά τη διάρκεια της αυριανής Συνόδου Κορυφής ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την ΕΕ όσον αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι, θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή και του προϊόντος των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα παρανόμως αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να διερευνώνται και να επιστρέφονται στο Λιβυκό λαό.