Η σύζυγος του φυλακισμένου Νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό κατέθεσε προσφυγή με την οποία ζητάει να επαναληφθεί η δίκη του, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της, ενώ η κίνησή της αυτή αναμένεται ότι θα στρέψει και πάλι την προσοχή στις επιδόσεις της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η είδηση έγινε γνωστή δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να τεθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρύτερη καταστολή των διαφωνούντων και της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Ο Λιού, ένας βετεράνος διαφωνών που το 1989 είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τιενανμέν που συνετρίβησαν από τον κινεζικό στρατό, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 με κατηγορίες για ανατροπή επειδή είχε οργανώσει συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα να τερματισθεί η κυριαρχία του ενός κόμματος.

Ήταν ο οργανωτής της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου για πολιτική μεταρρύθμιση.

Η σύζυγός του, η Λιού Σιά, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά υπό κράτηση κατ' οίκον από το 2010 που ο σύζυγός της κέρδισε το Νόμπελ, συνάντησε τον Λιού τον Οκτώβριο στη φυλακή στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και πήρε την έγκρισή του για την προσφυγή, δήλωσε προς το Ρόιτερς ο εξέχων δικηγόρος υποθέσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μο Σαοπίνγκ.

«Το αν οι απόψεις του Λιού Σιαομπό στα άρθρα του είναι ορθές ή εσφαλμένες, το αν συνέταξε τη "Χάρτα 08" και το αν οι απόψεις αυτές είναι εσφαλμένες ή σωστές, αυτά έχουν να κάνουν με το δικαίωμα του πολίτη στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης», δήλωσε ο Μο.

«Αυτό είναι το συνταγματικό δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης και δεν αποτελεί έγκλημα, έτσι ζητούμε από τα δικαστήρια να εξετάσουν ξανά την υπόθεση και να κρίνουν τον Λιού Σιαομπό αθώο», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η φυλάκιση του Λιού Σιαομπό επέσυρε την καταδίκη από δυτικές κυβερνήσεις και από Νομπελίστες, που ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωσή του.

Ο Μο δήλωσε πως ο συνάδελφός του Σανγκ Μπαοτζούν, ένας άλλος εξέχων δικηγόρος υποθέσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή Τζινζού, όπου κρατείται ο Λιού Σιαμπό, για να ζητήσει μια συνάντηση μαζί του.

Αξιωματούχοι της φυλακής είπαν πως δεν μπορούν να αποφασίσουν για μια τέτοια «εξαιρετικά ευαίσθητη» υπόθεση και πως θα συμβουλευτούν τους ανωτέρους τους, δήλωσε ο Μο, αλλά έκτοτε δεν έχει πάρει απάντηση από τις αρχές.

Ο Μο είπε πως η Λιού Σιά επέλεξε να καταθέσει τώρα την προσφυγή λόγω της μεταχείρισης που είχε ο αδελφός της, ο Λιού Χούι, η έφεση του οποίου απορρίφθηκε τον Αύγουστο από κινεζικό δικαστήριο το οποίο επικύρωσε την 11ετή ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για κατηγορίες για απάτη. Η υπόθεση θεωρείται άλλο ένα παράδειγμα «τιμωρίας» της οικογένειας του Λιού εκ μέρους των αρχών.