Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς προειδοποίησε ότι «η καλά προετοιμασμένη, οργανωμένη και χρηματοδοτημένη δράση» στο Βούκοβαρ, με την οποία καταδείχθηκε ανύπαρκτος διχασμός «λαού» και «κρατικής ηγεσίας» απέδειξε τα επιζήμια αποτελέσματα της αναποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση της ολοένα και πιο επιθετικής δεξιάς παράταξης.

Τα χθεσινά γεγονότα στο Βούκοβαρ είναι αποτέλεσμα των παραχωρήσεων που δόθηκαν στη δεξιά, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν παραβίαση θετικών διατάξεων ακριβώς εκείνου του κράτους που σήμερα υπάρχει χάρη στα θύματα του Βούκοβαρ, υπογράμμισε ο κ. Μέσιτς.

Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για το διαχωρισμό «λαού» και «κρατικής ηγεσίας» επειδή η ηγεσία εξελέγη με τη βούληση του λαού, δηλαδή της πλειοψηφίας των κατοίκων, ανέφερε ο κ. Μέσιτς.

«Ως πρώην πρόεδρος της Κροατίας στήριξα την πολιτική μου δράση στην ιδέα της προόδου, της συνύπαρξης, της πλήρους ισότητας όλων των πολιτών, της ανεκτικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας και ελπίζω ότι εκείνοι που καλούνται να το κάνουν με βάση την ιδιότητά τους να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τη σημασία αυτού που συνέβη στο Βούκοβαρ και στο μέλλον να συμπεριφέρονται βάσει αυτού» τόνισε.

«Το μέλλον της Κροατίας, αν το επιθυμούμε, μπορεί να οικοδομηθεί αποκλειστικά στα θεμέλια της δημοκρατίας της πλήρους ισότητας όλων των πολιτών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και στην αποφασιστική αντίσταση σε οποιονδήποτε αποκλίνει από αυτή την πορεία. Δεν είναι αργά, αν και ο χρόνος λιγοστεύει» σημείωσε παράλληλα ο κ. Μέσιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς έφυγαν χθες από την Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Βούκοβαρ, όταν συμμετέχοντες σε ξεχωριστή πορεία που οργάνωσαν βετεράνοι πολέμου, μέλη της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ τους εμπόδισαν να προχωρήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης.