Περίπου χίλιοι φοιτητές διαδήλωσαν την Τρίτη στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, μεγάλη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, εναντίον της παραμονής αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014, θέμα που πρόκειται να αποτελέσει από την Πέμπτη αντικείμενο εθνικής συζήτησης στην Καμπούλ.

Η παραμονή μικρής αμερικανικής δύναμης μετά τη λήξη της αποστολής του ΝΑΤΟ προβλέπεται σε διμερή συνθήκη ασφαλείας την οποία διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες η Καμπούλ με τους αμερικανούς συμμάχους της.

Η συμφωνία θα εξετασθεί από τη Λόγια Ζίργκα, την παραδοσιακή μεγάλη συνέλευση του λαού του Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως την Κυριακή στην Καμπούλ με τη συμμετοχή περίπου 2.500 εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πανεπιστημιούπολη του Τζαλαλαμπάντ, το πανεπιστήμιο του οποίου αριθμεί 30.000 φοιτητές και απέκλεισαν τη μεγάλη οδό που συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα φωνάζοντας «Θάνατος στις ΗΠΑ!», σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη δημόσια συγκέντρωση κατά της συνθήκης, την οποία ως τώρα αμφισβητούσαν κυρίως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης της Καμπούλ και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001.

«Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να υπογράψει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ένας φοιτητής, ο Σαφιουλάχ. Για έναν άλλο διαδηλωτή, τον Χαμπίμπ Ουλ Ράχμαν Άραμπ, οι αντιπρόσωποι της Λόγια Ζίργκα δεν εκπροσωπούν τον αφγανικό λαό και δεν έχουν συνεπώς καμιά νομιμοποίηση για να αποφασίζουν για τέτοια ζητήματα.

Αν εγκριθεί, η συμφωνία θα επιτρέψει στις αφγανικές δυνάμεις να υπολογίζουν σε μια αμερικανική υποστήριξη μετά την αποχώρηση των 75.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας στη χώρα, η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους αντάρτες.