Η πρώτη κίνηση για την κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έγινε από τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, με σχετική πρότασή του, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στη Μόσχα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Εάν οι δύο χώρες συμφωνήσουν για την κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, "θα πρόκειται για ιστορικό βήμα", δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Οι συνομιλίες του αμερικανού αντιπροέδρου με τον ρώσο πρωθυπουργό σήμερα θα έχουν ως θέμα την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επαναπροώθησης των σχέσεων του Κρεμλίνου με την κυβέρνηση Ομπάμα, έπειτα από την επιδείνωσή τους κατά τα χρόνια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με εκπροσώπους ρωσικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας ότι "για τις ΗΠΑ τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είναι εξαιρετικά σημαντικά" και ότι η Ουάσινγκτον "επανέρχεται συνεχώς" στα θέματα αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax της πρώην σοβιετικής αντικαθεστωτικής Λιουντμίλα Αλεξέγεβα, που ηγείται της οργάνωσης Ελσίνκι στη Μόσχα . Ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial Ολεγκ Ορλόφ ήταν επίσης παρών στη συνάντηση.

"Λάβαμε ορισμένα ενδιαφέροντα μηνύματα. Για παράδειγμα, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η είσοδος της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένη με τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα", δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο Ολεγκ Ορλόφ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος χαιρέτισε χθες την πολιτική του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκφράζοντας μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη προς τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, ο οποίος ακολουθεί μία περισσότερο φιλελεύθερη γραμμή από τον πρωθυπουργό. "Ο τρόπος διακυβέρνησής σας και η πρόοδος (που έχει καταγραφεί στη Ρωσία) αποδεικνύουν ότι οι σκεπτικιστές είχαν άδικο", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας στην κατοικία του στο Γκόρκι, στα περίχωρα της Μόσχας.