Η Σλοβενία πρότεινε το μοντέλο επίλυσης του προβλήματος που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου να αξιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες υπέρβασης του πολιτικού αδιεξόδου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Έριαβετς τόνισε ότι η ΕΕ αναμένεται να επιταχύνει τις δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της πολιτικής κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά το Νέο Έτος.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο ομόλογός του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια πρόσφατα εξέφρασε ανησυχία ότι θα υπάρξει μικρή πρόοδος στη Βοσνία χωρίς βοήθεια από την ΕΕ.

Ο κ. Έριαβετς προειδοποίησε επίσης ότι οι περικοπές στους προενταξιακούς πόρους για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα στη χώρα ενόψει των γενικών εκλογών του 2014 και μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους πολιτικούς παράγοντες.

"Πρέπει να υπάρχει κατανόηση στη Βοσνία για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στη σταθερότητα και στην ευημερία της χώρας, καθώς επίσης κατανόηση για το ποιες θα είναι οι συνέπειες αν η Βοσνία αποτύχει να συμβαδίσει με τις άλλες χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ" υπογράμμισε ο κ. Έριαβετς.