Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε σήμερα το αίτημα ενός Παλαιστινίου, υπόπτου ότι είναι μέλος της αλ Κάιντα ειδικός στα βιολογικά όπλα, να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια κράτησης χωρίς δίκη.

Ο Σάμερ αλ Μπάρακ, που γεννήθηκε στο Κουβέιτ, σπούδασε μικροβιολογία το Πακιστάν, υποβλήθηκε σε στρατιωτική εκπαίδευση στο Αφγανιστάν και στρατολογήθηκε το 2001 στην αλ Κάιντα από τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σημερινός επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους ισραηλινούς εισαγγελείς.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο αλ Μπάρακ σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο Παλαιστίνιος, 39 ετών που έχει οικογένεια στη Δυτική Όχθη, αρνείται τις κατηγορίες και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να αφεθεί ελεύθερος. Μια τριμελής επιτροπή δικαστών απέρριψε το αίτημά του.

Εναντίον του αλ Μπάρακ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση από το 2010, ένα καθεστώς που επιτρέπει στο Ισραήλ να φυλακίζει υπόπτους χωρίς δίκη, βασιζόμενο σε στοιχεία που παρουσιάζονται σε κεκλεισμένων των θυρών στρατιωτική δίκη.

Επικαλούμενο τις ανησυχίες των ισραηλινών αρχών σχετικά με την απειλή που αποτελεί ο αλ Μπάρακ, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λιγότερο επιβλαβής τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος» από το να συνεχιστεί η κράτησή του.

Σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου, ο αλ Μπάρακ έχει κρατηθεί και ανακριθεί στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε στην Ιορδανία για πέντε χρόνια. Συνελήφθη το 2010 στη γέφυρα Άλενμπι της Ιορδανίας που συνδέει τη χώρα με τη Δυτική Όχθη.