current views are: 1

19 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:43

«Ασκήσεις» εξουσίας από τον Ταγίπ Ερντογάν που θέλει και τέταρτη θητεία

Η Τουρκική Διακομματική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συνεδριάζει τα τελευταία δύο χρόνια στην Τουρκία απέτυχε να συντάξει ένα καινούργιο σύνταγμα.

Δημοσίευση 16:43’
αρθρο-newpost

Η Τουρκική Διακομματική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συνεδριάζει τα τελευταία δύο χρόνια στην Τουρκία απέτυχε να συντάξει ένα καινούργιο σύνταγμα.

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Η Τουρκική Διακομματική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συνεδριάζει τα τελευταία δύο χρόνια στην Τουρκία απέτυχε να συντάξει ένα καινούργιο σύνταγμα. Το AKP, το κυβερνών κόμμα του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να κηρύξει το τέλος των εργασιών της. Αυτό διέρρευσε χθες ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Καμίλ Τσισέκ. Αυτή η εξέλιξη θέτει τον Πρωθυπουργό Ερντογάν ενώπιον ενός στρατηγικού διλήμματος. Θα επιδιώξει την προεδρία, όπως προσανατολιζόταν αρχικά ή θα προσπαθήσει για μια τέταρτη θητεία ως Πρωθυπουργός; Και πως θα αντιδράσει το κόμμα του σε κάθε μια από τις επιλογές του; 

Μετά την θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές του 2011 με το 50% των ψήφων, ο Ερντογάν είχε αρχίσει να πιστεύει, ότι θα μπορούσε να παραμείνει απόλυτος άρχων της Τουρκίας για μια 20ετία. Καθώς το καταστατικό του AKP του απαγόρευε να επιδιώξει μια νέα θητεία ως Πρωθυπουργός, ο Ερντογάν βρήκε διέξοδο στην προεδρία. Ήταν ήδη προγραμματισμένο, από το 2014 ο τούρκος πρόεδρος (που ήταν ως τώρα μια διακοσμητική φιγούρα την οποία εξέλεγε η πλειοψηφία της Βουλής) να εκλέγεται από το λαό με πενταετή θητεία. Ο Ερντογάν θέλησε να διευρύνει και τις εξουσίες του θεσμού, έτσι ώστε, αν μεταπηδούσε εκεί να συνεχίσει να κυβερνά την Τουρκία. 

Γι’ αυτό όμως χρειαζόταν ένα νέο σύνταγμα. Καθώς το AKP δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία να αλλάξει το σύνταγμα μόνο του, συστάθηκε αυτή η διακομματική επιτροπή. Το ναυάγιό της σημαίνει απλά ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το 2014 δεν θα έχει υπερεξουσίες. Για τον Ερντογάν έτσι, το αξίωμα δεν είναι ελκυστικό, τίποτε από αυτά που κάνει και λέει ο τούρκος πρωθυπουργός δεν σηματοδοτεί ότι θέλει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να παραδώσει την εξουσία. 

Τις τελευταίες μέρες από το περιβάλλον του Ερντογάν διαρρέουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν το καταστατικό του AKP και ο Ερντογάν να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στην Πρωθυπουργία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα κέρδιζε πάλι άνετα τις εκλογές, αυτή όμως είναι μια προοπτική που δεν ενθουσιάζει κανένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του και με την οποία διαφωνεί μια σημαντική μερίδα στελεχών του. Όλοι αυτοί δεν θέλουν να εγκατασταθεί στο κεφάλι τους ένας νέος σουλτάνος.

Η αλαζονεία του Ερντογάν έχει ενοχλήσει, η ανοιχτή σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αρίντς το δείχνει. Πολύ δύσκολα το AKP θα συναινέσει στα σχέδιά του και ο Ερντογάν θα χρειαστεί να συγκρουστεί. Οι επόμενοι μήνες στη γείτονα προβλέπονται ταραχώδεις καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός δύσκολα θα συμβιβαστεί με το διακοσμητικό ρόλο που του επιφυλάσσουν.


σχετικα αρθρα