Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα τους Λιβανέζους να δείξουν "αυτοσυγκράτηση και να υποστηρίξουν τους κρατικούς θεσμούς, ιδιαίτερα τις δυνάμεις της τάξης" μετά την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα κατά της πρεσβείας του Ιράν στην Βηρυτό.

Ο Μπαν καταδίκασε σθεναρά την επίθεση και σημείωσε ότι "οι ενέργειες τυφλής βίας αυτού του είδους έχουν στόχο όλον τον κόσμο στον Λίβανο". Επίσης υπογράμμισε ότι θέλει να δει τους δράστες να "οδηγούνται γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης" και εξέφρασε την "αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει την ασφάλεια και την σταθερότητα στον Λίβανο".

Η πρεσβεία του Ιράν στην Βηρυτό αποτέλεσε στόχο σήμερα μιας διπλής επίθεσης αυτοκτονίας την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια τζιχαντιστική οργάνωση. Από την επίθεση έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και περίπου 150 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση που έχει στόχο το Ιράν από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην Συρία, στην οποία η Τεχεράνη έχει αποστείλει στρατιωτικούς ειδικούς. Το Ιράν έχει επίσης ενθαρρύνει την λιβανική Χεζμπολάχ όπως και ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές να μετάσχουν στις μάχες στο πλευρό των στρατευμάτων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα η λιβανική Χεζμπολάχ κατηγόρησε σήμερα την "ισραηλινο-δυτική συμμαχία" και τις αραβικές χώρες ότι κρύβονται πίσω από την διπλή αυτή επίθεση αυτοκτονίας.

"Ο στόχος είναι να συνεχιστεί το σχέδιο του φόνου, της καταστροφής, του χάους (...) Είναι το σχέδιο που ακολουθεί η ισραηλινο-δυτική συμμαχία", δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Μοχάμαντ Ράαντ.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση πρέπει να αποτελέσει "ένα σήμα συναγερμού για όλους μας".

"Η σημερινή τραγωδία πρέπει να αποτελέσει ένα σήμα συναγερμού για όλους μας. Οφείλουμε να την λάβουμε υπόψη. Αν δεν το κάνουμε σοβαρά, αυτό μπορεί να μας καταπιεί όλους", δήλωσε ο Ζαρίφ από την Ρώμη έπειτα από συνομιλίες που είχε με την Ιταλίδα ομόλογό του Έμα Μπονίνο.