Με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και ο Αμερικανικός λαός εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για το θάνατο του πρώην προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται οι «άοκνες προσπάθειές» του για την επανένωση της Κύπρου και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι «το όραμά του, η αποφασιστικότητά του, η αξιοπρέπειά του γι' αυτούς τους ευγενείς στόχους ήταν απαράμιλλα». 

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται επίσης αναφορά στη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη την περίοδο των τραγικών γεγονότων του 1974, όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης είχε δολοφονηθεί στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρότζερ Ντέιβις και η Κύπρια βοηθός του Αντουανέτα Βαρνάβα, υπογραμμίζοντας ότι ο Αμερικανικός λαός «δεν θα ξεχάσει ποτέ» τη βαθιά προσωπική συμπάθεια και την υποστήριξη που πρόσφερε εκείνη τη μέρα. 

Τέλος, σημειώνεται ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο πρόεδρος Κληρίδης ήταν αφοσιωμένος στα ψηλά ιδανικά, υπηρετώντας τα κοινά, τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης. Με θάρρος και με δέσμευση, συνέβαλε στην προσπάθεια να οδηγηθεί η πατρίδα του στην ανεξαρτησία και μετά, εν μέσω της βίας του 1974, στην επαναφορά της συνταγματικής τάξης».