Αποζημίωση 4000 ευρώ επιδικάστηκε σε πολίτη που είχε κακήν κακώς πεταχτεί από τον υπεύθυνο ασφαλείας έξω από το γραφείο υπουργού.

Το περιστατικό έγινεστην Κύπρο και σύμφωνα με το δικαστήριο, κανένα δικαίωμα δεν είχε ο υπεύθυνος ασφαλείας του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, να αρπάξει τον ενάγοντα από τις μασχάλες και να τον σύρει με τον τρόπο αυτό μέχρι τις σκάλες του Υπουργείου.

Τα παραπάνω επισήμανε η Ανώτερη Επαρχική Δικαστής Λευκωσίας, Τερέζα Καρακάννα, επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους €4.000 υπέρ του ενάγοντα.

Ο τελευταίος είχε μεταβεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δει τον κ. Συλικιώτη και να τον συμβουλευτεί σχετικά με την περιουσία που έχει στις κατεχόμενες περιοχές και στην οποία οι Τούρκοι ανήγειραν κατοικίες.

Ο ενάγων δεν είχε κλείσει ραντεβού, αλλά ζητούσε να δει τον υπουργό, οπότε ο υπεύθυνος ασφαλείας τον άρπαξε από τις μασχάλες και τον έβγαλε έξω.

Ο ενάγων κίνησε αγωγή τόσο εναντίον του υπεύθυνου ασφαλείας όσο και εναντίον της δημοκρατίας, αφού ο πρώτος εναγόμενος είναι αστυνομικός.

Αποδεχόμενη τις θέσεις του δικηγόρου του ενάγοντα Λουκή Λουκαΐδη, η δικαστής Καρακάννα έκρινε πως ο ενάγων όταν επισκέφθηκε το υπουργικό γραφείο δεν διάκειτο από εχθρικές διαθέσεις έναντι οποιουδήποτε.

νέμενε για αρκετή ώρα για να πληροφορηθεί κατά πόσον ο υπουργός θα μπορούσε τελικά να τον δει χωρίς να προκαλέσει φασαρία.

Όταν άνοιξε η πόρτα του υπουργού για να εξέλθει η ιδιαιτέρα του, επιχείρησε να εισέλθει εντός του γραφείου. Αυτή ήταν η μόνη του «παρατυπία».

Από την πλευρά του ο εναγόμενος, σύμφωνα με τη δικαστή, επέδειξε υπερβολικό ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων του, που υπό τις περιστάσεις ήταν εντελώς αδικαιολόγητος.

Ο ενάγων δεν είναι βίαιος άνθρωπος, γεγονός που το γνώριζε πολύ καλά ο εναγόμενος. Η ενέργεια του ενάγοντα να εισέλθει στο γραφείο του υπουργού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με κανένα τρόπο ως επιθετική ή απειλητική.

Ο τρόπος εξάλλου που ο εναγόμενος επέλεξε να απομακρύνει τον ενάγοντα ήταν τελείως ανάρμοστος και βίαιος. Κανένα δικαίωμα δεν είχε να αγγίξει τον ενάγοντα, να τον αρπάξει από τις μασχάλες και να τον σύρει με τον τρόπο αυτό μέχρι τις σκάλες.

Τέτοια βία και εξευτελιστική συμπεριφορά θα αποτελούσε υπεράσπιση μόνο σε περίπτωση που η σωματική ακεραιότητα του υπουργού ή κάποιου άλλου παριστάμενου απειλείτο. Η συμπεριφορά του εναγόμενου, πρόσθεσε η δικαστής, έχει αμαυρώσει την εικόνα του Υπουργείου Εσωτερικών.