Η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερα με εγγύηση ακόμη πέντε μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο κατασχέθηκε τον Σεπτέμβριο αφού ακτιβιστές αποπειράθηκαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στη θάλασσα του Πετσόρα, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των ακτιβιστών που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Από τη Δευτέρα, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης των 30 ακτιβιστών της Greenpeace στην Αγία Πετρούπολη, μόνο ένα μέλος του πληρώματος, ο Αυστραλός Κόλιν Ράσελ, ασυρματιστής στο πλοίο Arctic Sunrise, είδε να παρατείνεται κατά τρεις μήνες η κράτησή του, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Χθες Τρίτη δικαστήρια της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους με εγγύηση 12 ακτιβιστές της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Σήμερα, η ρωσική δικαιοσύνη έλαβε παρόμοια απόφαση για τον αμερικανό καπετάνιο του Arctic Sunrise Πίτερ Ουίλκοξ, τους Ολλανδούς Φάιζα Ούλαχσεν και Μάνες Ούμπελς και τους βρετανούς Αλεξάντρα Χάρις και Κίραν Μπράιαν.

Κάθε ένας πρέπει να καταβάλει εγγύηση ύψους 2 εκατομμυρίων ρουβλιών (45.000 ευρώ) προτού αφεθεί ελεύθερος.

Δικηγόροι της Greenpeace, που ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει τις εγγυήσεις, διευκρίνισαν ότι μένουν να διευθετηθούν «γραφειοκρατικά θέματα» και ότι δεν αναμένουν οι ακτιβιστές να αφεθούν ελεύθεροι πριν από το Σαββατοκύριακο.

Οι όροι που θα τους τεθούν μετά την απελευθέρωσή τους, κυρίως όσον αφορά την ελευθερία της μετακίνησης, δεν έχουν διευκρινιστεί.

Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, ή να τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις τους στην Αγία Πετρούπολη.

Δεν είναι πιθανό να μπορέσουν να φύγουν από τη Ρωσία εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους.
Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις αυτές, η Greenpeace εξέφρασε μέσω Twitter χαρά για τις εξελίξεις, όμως υπογράμμισε ότι η υπόθεση «δεν έχει τελειώσει».

«Οι κρατούμενοι δεν θα είναι ελεύθεροι αν δεν επιστρέψουν σπίτι στις οικογένειές τους», επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι για τουλάχιστον ένα σοβαρό έγκλημα και αν καταδικαστούν κινδυνεύουν να εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι 30 ακτιβιστές κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για χουλιγκανισμό, που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρώτη κατηγορία έχει αρθεί.

Πάντως η απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης για τον Κόλιν Ράσελ έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στη Ρωσία Πολ Μίλερ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι θα μεταβεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει εξηγήσεις.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συμπεριφέρονται διαφορετικά σε έναν ασυρματιστή απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πλήρωμα», έγραψε ο Μίλερ.