Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, ο οποίος γοήτευσε τους Κινέζους με την απλότητά του και κατάφερε να διαπραγματευθεί επιτυχώς με το Πεκίνο διάφορα ευαίσθητα διπλωματικά ζητήματα, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους.

Ο Γκάρι Λοκ έγραψε σε μια ανακοίνωση ότι θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις αρχές του 2014 «για να βρει την οικογένειά (του) στο Σιάτλ».

«Είμαι πολύ ευγνώμων στον πρόεδρο Ομπάμα επειδή μου προσέφερε την ευκαιρία να εργασθώ ως αντιπρόσωπός του στο Πεκίνο αυτά τα δυόμισι τελευταία χρόνια και επειδή ήμουν ο πρώτος κινεζικής καταγωγής Αμερικανός που κατέλαβε αυτή τη θέση».

Στη διάρκεια της θητείας του, ο διπλωμάτης έζησε στιγμές μεγάλης έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρώτες δυνάμεις του κόσμου — ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 2012, όταν ο τυφλός διαφωνών Τσεν Γκουανγκτσένγκ είχε βρει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, αφού είχε καταφέρει να διαφύγει από το χωριό στην ανατολική Κίνα όπου βρισκόταν υπό κράτηση κατ' οίκον.

Η δραπέτευση αυτή είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη χώρα η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ είχε τελικά πάρει την άδεια να αναχωρήσει από το Πεκίνο για τη Νέα Υόρκη.
Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο Γκάρι Λοκ είχε υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει μια άλλη κρίση, όταν ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ουάνγκ Λιγιούν, δεξί χέρι του ηγέτη Μπο Σιλάι, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας σ' ένα αμερικανικό προξενείο. Οι αποκαλύψεις του Ουάνγκ στο προξενείο αυτό επέσπευσαν την πτώση του Μπο και έκαναν να ξεσπάσει μια ηχηρή υπόθεση που συγκλόνισε όλο το μηχανισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε ένα περισσότερο ανεκδοτολογικό επίπεδο, ο Λοκ δημιούργησε στην Κίνα μια κολακευτική φήμη, χάρη στην οποία τον επονόμασαν «ο κύριος Απλός», καθώς είχε θεαθεί στο αεροδρόμιο να μεταφέρει μόνος τις αποσκευές του και να περιμένει στην ουρά στα Starbucks σαν ένας κοινός πελάτης.

Σε μια χώρα όπου διατυπώνονται πολλές επικρίσεις για την πολυτελή διαβίωση των κομμουνιστών ηγετών, η απλότητα του Γκάρι Λοκ επισημάνθηκε και σε άλλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα όταν προτίμησε να μείνει σ' ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων και όχι σε μέγαρο στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ ή όταν είχε θεαθεί να καταλαμβάνει ένα κάθισμα στην οικονομική θέση στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στην Κίνα.

Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα «τις θετικές προσπάθειες (του Γκάρι Λοκ) υπέρ των ανταλλαγών και της συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ». «Είναι κάτι για το οποίο εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας», πρόσθεσε ο Χονγκ Λέι.