Οι Αφγανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις ένοπλες συγκρούσεις αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο γειτονικό Ιράν, αντιμετωπίζουν διώξεις από την ιρανική κυβέρνηση, αναφέρει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η έκθεση με τίτλο "Ανεπιθύμητοι Επισκέπτες" περιγράφει με λεπτομέρειες την αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, των ξυλοδαρμών και της παρενόχλησης περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο Αφγανών την ώρα που το Ιράν αντιμετωπίζει τα δικά του οικονομικά προβλήματα που πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων.

Η ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επικαλείται αφγανούς αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους, οι οποίοι κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί τις απελάσεις ως μία μορφή πολιτικού εκβιασμού κατά του αφγανικού κράτους, το οποίο ήδη προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των Αφγανών που ζουν εντός των συνόρων του.

"Τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν οι συνθήκες (διαβίωσης) και αυξήθηκαν οι πιέσεις σχεδόν προς όλους τους Αφγανούς στο Ιράν. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις κοινωνικές υπηρεσίες, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις και έχουν λίγες δυνατότητες προσφυγής (στη δικαιοσύνη) όταν πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης από την κυβέρνηση ή από μεμονωμένα άτομα", αναφέρει η οργάνωση.

Οι αφγανοί πρόσφυγες στο Ιράν απολάμβαναν επί σειρά ετών σχετικά καλές συνθήκες διαβίωσης και ευκαιρίες.

Αλλά οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό και την ανεργία στα ύψη, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα του κράτους να φροντίσει τους πιο ευάλωτους πολίτες του, σύμφωνα με την οργάνωση.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της διεξαγωγής του τελευταίου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Οι συνομιλίες αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγα την χαλάρωση των κυρώσεων.