Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι εκμεταλλεύεται τις καθυστερήσεις στη διοργάνωση της διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2 και κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η σύνοδος θα πρέπει να διεξαχθεί σύντομα για να είναι χρήσιμη.

«Το καθεστώς (Άσαντ) ενορχηστρώνει μια απόλυτη ανθρώπινη τραγωδία ενισχύοντας πρόσφατα τους βομβαρδισμούς και αφήνοντας τον λαό του να λιμοκτονεί μέσω πολιορκιών», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου από την Κωνσταντινούπολη.

«Η Γενεύη 2 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, να φέρει αποτελέσματα (…) και δεν πρέπει να επιτραπεί η εκμετάλλευση του χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία έχει υποστηρίξει όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Όμως από τον Μάιο υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις για τη Γενεύη 2 και οι προσδοκίες αυξάνονται, όμως τελικά καταλήγουμε σε απογοήτευση γιατί δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε επισημάνει τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει την ακριβή ημερομηνία.