Το ενδεχόμενο οποιασδήποτε πολιτικής μεταρρύθμισης προς τον πλουραλισμό απέκλεισε ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στην Κίνα Γου Μπανγκουό, παρά το γεγονός ότι αρκετά αόριστες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, πέρυσι για μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, είχαν δημιουργήσει ελπίδες για "άνοιγμα" της χώρας σε δυτικούς παρατηρητές.

"Οι εθνικές συνθήκες της Κίνας συνιστούν να μην δεσμευτούμε στο δρόμο των πολιτικών εναλλαγών της εξουσίας, ούτε σε αυτόν της ποικιλίας των πολιτικών ιδεολογιών", δήλωσε ο Γου ενώπιον των 3.000 αντιπροσώπων του κινεζικού κοινοβουλίου.

Η Κίνα δεν μπορεί να "αντιγράφει μηχανικά" τα χαρακτηριστικά των ξένων κοινοβουλίων, πρόσθεσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος ενώπιον των βουλευτών που συνεδριάζουν κατά τη μοναδική ολομέλεια τoυ σώματος για το 2011 από τις 5 έως 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Γου, οι νόμοι που υιοθετούνται από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχουν στόχο την "ενίσχυση και τη βελτίωση της διοίκησης του κομμουνιστικού κόμματος" όπως και την "εδραίωση και τελειοποίηση του ρόλου του κόμματος στην εξουσία".

Τον περασμένο Αύγουστο ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο είχε δηλώσει στη νότια επαρχία Σεντζέν ότι η Κίνα πρέπει να "προωθήσει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος", να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών και θέσει φραγμό στην κρατική αυθαιρεσία.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν υποθέσεις για διαφωνίες μεταξύ των πλέον υψηλόβαθμων κινέζων αξιωματούχων, με ορισμένους σχολιαστές να υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι δηλώσεις του Ουέν δεν διέφεραν επί της ουσίας από τις συνήθεις ομιλίες των αξιωματούχων του καθεστώτος και μάλλον είχαν απόλυτο δίκιο.