Διαδηλωτές πέταξαν καπνογόνα και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας στο κέντρο της Ρώμης σήμερα, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα πραγματοποιούσε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τα επεισόδια ξέσπασαν σε δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία Κάμπο ντε Φιόρι, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να διαδηλώσουν εναντίον της κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας η οποία θα συνδέει τη Γαλλία με τη βόρεια Ιταλία.

Χρησιμοποιώντας γκλομπ οι αστυνομικοί απώθησαν μια ομάδα διαδηλωτών που φώναζε συνθήματα σε ένα στενό δρόμο ο οποίος οδηγεί μακριά από την πλατεία. Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση, η οποία θα μειώσει στο μισό το χρόνο που χρειάζεται για να διανυθεί η απόσταση μεταξύ Παρισιού και Μιλάνου —στις 4 ώρες— είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση των συγκοινωνιών μεταξύ της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι πολίτες οι οποίοι αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κι αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον η Ιταλία πρέπει να ξοδεύει δισεκατομμύρια για ένα τέτοιας κλίμακας έργο όταν το ποσό που θα δαπανηθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπέρ των οικογενειών οι οποίες πλήττονται από την ύφεση που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια.