Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Νικολάι Αζάροφ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην διαδικασία για την σύναψη συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αυτή του Αζάροφ, κατά την διάρκεια μιας συνόδου στην Αγία Πετρούπολη στην οποία συμμετείχαν ηγέτες διαφόρων κρατών της πρώην σοβιετικής ένωσης, σημειώθηκε εν μέσω των αμφιβολιών διαφόρων πλευρών για το εάν και κατά πόσον το Κίεβο προτίθεται να υπογράψει πράγματι τη συμφωνία αυτή στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

«Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του Βίλνιους γίνονται βάσει του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. . . Κανένα από τα σχέδιά μας δεν έχει αλλάξει», είπε ο Αζάροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο κωλυσιεργεί το τελευταίο διάστημα να συζητήσει και να εγκρίνει νομοθεσία που θα επιτρέψει την αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, προκειμένου να της παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες στη Γερμανία, κάτι το οποίο σημαντικά κράτη μέλη Ε.Ε. θεωρούν προαπαιτούμενο για να υπάρξει συμφωνία.

Προχθές Τρίτη ανέβαλε μία συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Πέμπτη.

Η Ε.Ε. ζητεί από το Κίεβο να εγκρίνει το νομοθέτημα αυτό και άλλες μεταρρυθμίσεις το ταχύτερο. «Πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα διαπιστώσουμε πόσο σοβαρές είναι οι προθέσεις τους», πρόσθεσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, ο οποίος είναι αρμόδιος για την πολιτική γειτονίας και την διεύρυνση της Ε.Ε. και συναντήθηκε με τον Γιανουκόβιτς στο Κίεβο την Τρίτη, δήλωσε ότι κατά την άποψή του η Ουκρανία έχει ήδη σημειώνει «αξιοσημείωτη πρόοδο».

«Η πύλη για ένα... ποιοτικό βήμα μπροστά είναι ανοικτή, και προσβλέπουμε στην εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης... να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης», επισήμανε ο επίτροπος Φίλε.