Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη Βουλγαρία εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Βούλγαρος πρόεδρος επεσήμανε- μεταξύ άλλων -ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, με τον μεγαλύτερο απ' αυτούς να είναι η αυξανόμενη προσφυγική πίεση.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ επέκρινε, παράλληλα, δριμύτατα την άνοδο των υπερεθνικιστικών τάσεων, της ξενοφοβίας και του λόγου μίσους, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Κάθε πολιτικός θα πρέπει να ανησυχεί για τις προσπάθειες να διχαστεί το έθνος και να τεθούν οι πολίτες ο ένας απέναντι στον άλλουπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος, σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Επέκρινε δε τη συνήθεια των πολιτικών να επινοούν, όπως τόνισε αντι-διαδηλώσεις και άλλου τέτοιου είδους ενέργειες σε απάντηση αυθεντικών διαμαρτυριών.

Διαδηλώσεις έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Αλλά η αντι-διαδήλωση είναι μια βουλγαρική εφεύρεση και θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες από την ευρεία χρήση της στις μέρες μας τόνισε, σε μια αναφορά, όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές, στις αντι-διαδηλώσεις που διοργανώνουν υποστηρικτές της κυβέρνησης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Σόφια.

Ο βούλγαρος πρόεδρος εκτίμησε ακόμη ότι ένας ακόμη σοβαρός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας είναι η ενεργειακή της εξάρτηση. Προειδοποίησε δε, πως ενδεχόμενη νέα διαμάχη με αντικείμενο το αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες για τη χώρα του εξαιτίας της χειρότερης οικονομικής της κατάστασης.