current views are: 1

21 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:32

Ένα βήμα πίσω η Μέρκελ για τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα θεσπιστεί στη Γερμανία ένας γενικός κατώτατος μισθός, μια παραχώρηση την οποία κάνει στους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δημοσίευση 11:32’
αρθρο-newpost

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα θεσπιστεί στη Γερμανία ένας γενικός κατώτατος μισθός, μια παραχώρηση την οποία κάνει στους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα θεσπιστεί στη Γερμανία ένας γενικός κατώτατος μισθός, μια παραχώρηση την οποία κάνει στους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες.

“Θα αποφασίσουμε πράγματα που, στο πρόγραμμά μου, δεν θεωρώ ορθά, μεταξύ των οποίων ένα γενικό κατώτατο μισθό”, δήλωσε η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο, αναφερόμενη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα της και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) για το σχηματισμό κυβέρνησης.

“Μια ρεαλιστική εκτίμηση (της κατάστασης) δείχνει πως οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα κλείσουν τις διαπραγματεύσεις (για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού) χωρίς” τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού, πρόσθεσε η Μέρκελ, απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο γερμανών εργοδοτών. Υπενθύμισε επίσης πως η κυοφορούμενη κυβέρνηση συνασπισμού “δεν είναι αυτό που ονειρεύονταν” οι ενδιαφερόμενοι, αλλά “το αποτέλεσμα της ψήφου” των γερμανών εκλογέων στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα που θέτει το SPD, την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πιο πλούσιοι. Δεν πρόκειται επίσης να υποχωρήσει ούτε στο ζήτημα της προτεραιότητας που δίνεται στην ελάφρυνση του γερμανικού χρέους, ένα “κεντρικό σχέδιο” της γερμανικής κυβέρνησης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία δεν έχει προς το παρόν κατώτατο μισθό. Οι μισθοί καθορίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση κατά κλάδο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και σε ορισμένους τομείς οι μισθωτοί παίρνουν λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα. Το SPD έχει ζητήσει τη θέσπιση κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.


σχετικα αρθρα