Τρεις γυναίκες που κρατούνταν από ένα ζευγάρι σε συνθήκες δουλείας επί δεκαετίες απελευθερώθηκαν από τη βρετανική αστυνομία που κινητοποιήθηκε μετά την καταγγελία μιας οργάνωσης.

Οι γυναίκες κρατούνταν παρά τη θέλησή τους σε ένα σπίτι στο Λονδίνο και μάλιστα η μία από αυτές είπε ότι είναι «σκλάβα» εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, πρόκειται για μια 69χρονη από τη Μαλαισία, μια 57χρονη Ιρλανδέζα και μια 30χρονη Βρετανίδα και φέρονται να είχαν «περιορισμένη ελευθερία».

Η νεότερη από αυτές φαίνεται ότι ήταν σκλάβα σχεδόν όλη της τη ζωή.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το σπίτι όπου κρατούνταν οι γυναίκες αφού η μία από αυτές μπόρεσε τον Οκτώβριο να τηλεφωνήσει στην οργάνωση Freedom Charity και να καταγγείλει το γεγονός. Η οργάνωση, που μάχεται κατά της δουλείας και των αναγκαστικών γάμων, επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές. 

Και τα τρία θύματα φέρουν βαθιά ψυχολογικά τραύματα αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι αρχές έχουν συλλάβει ως υπόπτους για οικιακή δουλεία και καταναγκαστική εργασία έναν άνδρα και μία γυναίκα, ηλικίας 67 ετών και οι δύο. 

Οι τρεις γυναίκες κατά τα φαινόμενα δεν είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ανακοίνωσε απόψε η αστυνομία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι και οι τρεις βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση επί τουλάχιστον 30 χρόνια. Πιστεύουμε ότι η νεότερη δεν είχε ποτέ καμία επαφή με τον έξω κόσμο», τόνισε ο Χάιλαντ ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν η 30χρονη Βρετανίδα γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Πώς έφτασαν στα ίχνη των γυναικών

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για την υπόθεση από την οργάνωση Freedom Charity τον Οκτώβριο. Μία από τις γυναίκες είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την οργάνωση και να καταγγείλει ότι κρατείται σε ένα σπίτι για περισσότερα από 30 χρόνια. Αφού εντόπισαν το σπίτι και μετά από «λεπτές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των τριών γυναικών, οι αστυνομικοί τις απελευθέρωσαν και τις μετέφεραν «σε ασφαλές μέρος», όπως είπε ο Χάιλαντ.

Στον ιστότοπό της η Freedom Charity αναφέρει ότι βοηθά νεαρές κοπέλες να γλιτώσουν από αναγκαστικούς γάμους και από «βία για λόγους τιμής». Η ιδρύτριά της, Ανίτα Πρεμ, είπε στο κανάλι Sky News ότι μία από τις γυναίκες, η 57χρονη Ιρλανδέζα, αποφάσισε να της τηλεφωνήσει αφού την είδε σε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση.

Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους, έναν άνδρα και μία γυναίκα 67 ετών που ήταν οι «αρχηγοί της οικογένειας». Οι τρεις γυναίκες τους φοβούνταν πολύ, αφού είχαν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία από αυτούς.

«Αρχίσαμε να μιλάμε μαζί τους όποτε μπορούσαν, έπρεπε να το κανονίζουμε εκ των προτέρων. Μας έδωσαν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες μπορούσαν να μιλήσουν. Σχεδιάσαμε το πώς θα έβγαιναν από το σπίτι και η αστυνομία ήταν σε ετοιμότητα», πρόσθεσε η Πρεμ.

«Είναι πέραν πάσης φαντασίας, είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία, στο Λονδίνο, το 2013», τόνισε η επικεφαλής της οργάνωσης. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμπεριφέρονται έτσι σε ανθρώπους, είναι τόσο βάρβαρο. Όταν σου στερούν την ελευθερία δεν έχεις ζωή», είπε. Όπως διευκρίνισε, το σπίτι όπου κρατούνταν οι «σκλάβες» ήταν «ένα συνηθισμένο κτίριο σε ένα συνηθισμένο δρόμο» και κατά πάσα πιθανότητα οι γείτονες δεν είχαν καταλάβει το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια.

«Προσπαθούσαν επί αρκετά χρόνια να βρουν έναν τρόπο να φύγουν», συνέχισε, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι και οι τρεις σε καλή κατάσταση αλλά «έχουν μπροστά τους μια δύσκολη πορεία για να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή».

«Η Μονάδα Εμπορίας Ανθρώπων αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας. Έχουμε δει περιπτώσεις όπου άνθρωποι κρατούνταν επί 10 χρόνια, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο», είπε επίσης ο Χάιλαντ στους δημοσιογράφους.

«Επικροτούμε τις ενέργειες της Freedom Charity και συνεργαζόμαστε μαζί της για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες που φαίνεται ότι κρατούνταν επί περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ακόμα ο αστυνομικός επιθεωρητής της μονάδας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.