Την απόφασή της να μην προχωρήσει στην υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους και να διακόψει τις σχετικές προπαρασκευαστικές διαδικασίες ανακοίνωσε η Ουκρανία.

Αντιθέτως, η ουκρανική κυβέρνηση σημείωσε ότι θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία, ώστε μέσω της συνεργασίας των δύο χωρών να βελτιωθεί η κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η αναπάντεχη στροφή της ουκρανικής διπλωματίας έρχεται μόλις οκτώ ημέρες πριν από την υπογραφή, από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της συμφωνίας σύνδεσης με την αγορά της Ε.Ε., η οποία θα σήμαινε κομβικής σημασίας «δυτική» στροφή για την πρώην σοβιετική δημοκρατία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Η κυβερνητική απόφαση φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, και αιτιολογείται ως έχουσα στόχο «να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια».

Είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι μία τιμωρητική ρωσική απάντηση σε εμπορικό επίπεδο, εάν η Ουκρανία συνδεόταν με τους «28», θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της.

Στην απόφαση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε «ανανέωση του ενεργητικού διαλόγου» με τη Μόσχα, καθώς και με την τελωνειακή ένωση υπό τη σκέπη της Ρωσίας και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, στην οποία ανήκουν χώρες οι οποίες ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση.