Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε σήμερα την Λόγια Ζίργκα να υποστηρίξει τη διμερή συνθήκη ασφαλείας με τις ΗΠΑ, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Λόγια Ζίργκα ή Μεγάλη Συνέλευση, στην οποία μετέχουν περίπου 2.500 αφγανοί αρχηγοί φυλών, συγκλήθηκε μία ημέρα μετά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στον Καρζάι και την Ουάσινγκτον που αφορά τη μορφή που θα έχει η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μετά την απόσυρση το 2014 της ΝΑΤΟϊκής πολυεθνικής δύναμης.

Όπως είπε ο Καρζάι αναφερόμενος στις ΗΠΑ, «δεν τους εμπιστεύομαι και δεν με εμπιστεύονται».

«Στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, πολέμησα στο πλευρό τους κι αυτοί έκαναν προπαγάνδα εναντίον μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συνεδρίαση της Λόγια Ζίργκα θα διαρκέσει πέντε ημέρες και κατά τη διάρκειά της θα εξετασθεί το προσχέδιο της συνθήκης ασφαλείας προκειμένου να αποφασίσει αν τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν ή θα αφήσουν τις αφγανικές δυνάμεις να αγωνίζονται μόνες τους κατά των ταλιμπάν.

Όπως δήλωσε ο Καρζάι, περίπου 10.000 με 15.000 ξένοι στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα μετά το 20124, αν υπογραφεί η διμερής συμφωνία.

«Θα παραμείνουν εδώ για δέκα επιπλέον χρόνια για να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν το 2024», διευκρίνισε ο αφγανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να χρησιμοποιήσει εννέα βάσεις ανά το Αφγανιστάν για τις ανάγκες των ξένων στρατευμάτων.

Επί σχεδόν έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ προσπαθούν να καταλήξουν σε μία Διμερή Συνθήκη Ασφαλείας που θα συμβάλει στον καθορισμό του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών και των βάσεων οι οποίες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων στρατιωτών μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

Οι ταλιμπάν έχουν χαρακτηρίσει «φάρσα» την παραδοσιακή Λόγια Ζίργκα. Ένοπλοι ταλιμπάν εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον του χώρου όπου διεξαγόταν η προηγούμενη Λόγια Ζίργκα το 2011, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι αφγανοί φύλαρχοι και πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ταξίδεψαν από ολόκληρη τη χώρα για να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Συνέλευση, έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν στο Αφγανιστάν λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2011 και συνέδραμαν τις προσπάθειες των αφγανών μαχητών να ανατρέψουν την υπό τους ταλιμπάν ηγεσία, η οποία περιελάμβανε και ηγέτες της αλ Κάιντα.