Την άρση της προσωρινής κράτησης του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο οποίος κατηγορείται, μαζί με 19 ακόμη άτομα, για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε ανακριτής των Σκοπίων.

Ο Μάριαν Μάτσοφσκι, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, είχε συλληφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Κατάσκοπος».

Συνολικά 17 άτομα είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για συνεργασία και για παράδοση αυστηρά διαβαθμισμένων κρατικών πληροφοριών της ΠΓΔΜ σε εκπροσώπους ξένων μυστικών υπηρεσιών και για εκβιασμούς προσώπων από το δημόσιο βίο της ΠΓΔΜ. Άλλα τρία άτομα, που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση, διαφεύγουν τη σύλληψη.

Ο Μάριαν Μάτσοφσκι, ο οποίος κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για εκβιασμούς, αποφυλακίστηκε με εγγύηση 200.000 ευρώ και με περιοριστικούς όρους.

Συνολικά 20 άτομα, μεταξύ αυτών πρώην και νυν στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Άμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, κατηγορούνται από τις αρχές της ΠΓΔΜ για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών,για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για εκβιασμούς.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, είχε αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες και τους κατηγορούμενους εργάζονταν για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών και κυρίως για λογαριασμό μυστικής υπηρεσίας «γειτονικής χώρας».