Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί να κυκλοφόρησαν δεκάδες θεωρίας συνωμοσίας για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι πριν από ακριβώς 50 χρόνια στο Ντάλας, όμως αρκετές εξ αυτών είχαν ως πρωταγωνιστή όχι τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, που επισήμως πάτησε τη σκανδάλη, αλλά ως ηθικό αυτουργό τον διάδοχο του JFK στον Λευκό Οίκο, τον τότε αντιπρόεδρο, Λίντον Τζόνσον. Σενάρια, βιβλία και όργιο φημών ακολουθεί το όνομα΄του ακόμα και σήμερα.

Λίγες ώρες μετά την δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο αντιπρόεδρος Λίντον Μπέινς Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος στο Air Force One με την Τζάκι Κένεντι στο πλευρό του, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1969 (τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του), κερδίζοντας τις εκλογές του 1964. 

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο LBJ πέτυχε τον απώτερο σκοπό του, που δεν ήταν άλλος από τον προεδρικό θώκο, ακόμα και αν χρειάστηκε να στήσει μία συνωμοσία θανάτου κατά του Κένεντι. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι διότι θεωρούσαν ότι θα προωθούσε αποτελεσματικότερα από τον Κένεντι τα συμφέροντά τους. 

Άλλα σενάρια κάνουν λόγο για επιχειρηματίες που είχαν δυσαρεστηθεί από τα φιλελεύθερα κοινωνικά προγράμματα του JFK και θέλησαν να τον εξοντώσουν με τη βοήθεια του αντιπροέδρου του.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Τζόνσον ωθήθηκε από ακροδεξιά ομάδα μέσα στη CIA που ήθελε πιο «σκληρή» γραμμή στο Βιετνάμ, με άλλες θεωρίες να μιλούν για επιχειρηματικά συμφέροντα που ήθελαν να παρατείνουν την παραμονή των ΗΠΑ στην ασιατική χώρα μέσω της ανάδειξης του LBJ. Λέγεται επίσης ότι ο Τζον Κένεντι δεν θα επέλεγε τον Τζόνσον ξανά στο πλευρό του ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, κάτι που δεν θα άντεχε ο δεύτερος.

Ο δικηγόρος, Κρεγκ Ζίρμπελ, έγραψε δύο βιβλία για τη δολοφονία του JFK, τη «Σύνδεση του Τέξας» (The Texas Connection-1991) και «Το τελευταίο κεφάλαιο της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι (The Final Chapter on the Assassination of John F. Kennedy-2010) έπειτα από προσωπικές έρευνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον μαζί με τεξανούς επιχειρηματίες ήταν πίσω από τη δολοφονία.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «ο Τζόνσον και μόνο ο Τζόνσον είχε το κίνητρο, τα μέσα και την ευκαιρία» να στήσει μία συνωμοσία κατά του προέδρου με βασικό στόχο το πολιτικό κέρδος. Υπήρχαν πολιτικές διαφορές, προσωπικά ζητήματα, η εμπλοκή του Τζόνσον σε σκάνδαλα και η επιθυμία του να γίνει πρόεδρος πριν γεράσει, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το ταξίδι του Κένεντι στο Ντάλας ήταν μία τέλεια ευκαιρία αφού για τον LBJ -που καταγόταν από το Τέξας- και τους συνεργάτες του, αφού ήλεγχαν αρκετές λεπτομέρειες της περιοδείας του αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, θεωρεί ότι μόνο ο Τζόνσον είχε τα μέσα για να μπλοκάρει κάθε σοβαρή έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, σύμφωνα με το οποίο αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έχει αμφισβητηθεί έντονα.

Το 1991, εξάλλου, η πολυσυζητημένη ταινία «JFK» του Όλιβερ Στόουν «έδειξε» των τεξανό αντιπρόεδρο ως ηθικό αυτουργό της αποτρόπαιας πράξης.

Νερό στον μύλο της θεωρίας για τον Λίντον Τζόνσον έριξε και η αποκάλυψη πληροφοριών που αποκάλυπταν ότι η ίδια η Τζάκι Κένεντι θεωρούσε τον τότε αντιπρόεδρο ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του συζύγου της. Σύμφωνα με τη Daily Mail, όπως προκύπτει από κασέτες με μυστική εξομολόγηση της Τζάκι Κένεντι στον ιστορικό Άρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, πίσω από τη δολοφονία του Κένεντι ήταν ο Τζόνσον και «μια συμμορία τεξανών επιχειρηματιών».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το βιβλίο «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Κένεντι: Η υπόθεση εναντίον του Λίντον Τζόνσον» (The Man Who Killed Kennedy: The Case Against LBJ -2013) από τον Ρότζερ Στόουν, πρώην συνεργάτη του Ρίτσαρντ Νίξον, που εργάστηκε σε οκτώ προεδρικές εκστρατείες και είναι γνώστης της «βρώμικης δουλειάς» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

Σύμφωνα με τον 61χρονο συγγραφέα, ο Νίξον -προσωπικός βοηθός του οποίου ήταν επί 15 χρόνια- και οι σύμβουλοί του πίστευαν ότι ο προκάτοχός του στην προεδρία των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον οργάνωσε τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο πρόεδρος που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ χαρακτήριζε την Επιτροπή Γουόρεν ως «τη μεγαλύτερη φάρσα που έγινε ποτέ».

Μύθος ή πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι πολύ πιθανό να μη μαθευτεί ποτέ για τις σκέψεις και τις πράξεις του Λίντον Τζόνσον απέναντι στον Κένεντι. Αυτή ίσως είναι και η «μαγεία» του άλυτου μυστηρίου με τον θάνατο του 46χρονου JFK...

TAGS